«Ανακαλύπτω την πόλη μου»

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (21~24 Σεπτεμβρίου 2017) που, για τη διετία 2017-2018, είναι αφιερωμένες στη θεματική “ΠΟΛ[ε]ΙΣ”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει τις εξής δράσεις:
1. Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017: «Ανακαλύπτω την πόλη μου»: περιπατητική ξενάγηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας για το ευρύ κοινό.

Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα διαφορετικά πρόσωπα της Ηγουμενίτσας μέσα στον χρόνο. Μέσα από τη δράση δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες για μια «νέα ανάγνωση» της πόλης, για παρατήρηση των μεταβολών που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή, τη χρήση αλλά και στον συμβολισμό των χώρων που θα επισκεφθούν και εν τέλει για επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τον τόπο.

Αφετηρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας | ώρα συνάντησης: 9:00 π.μ.
Διάρκεια ξενάγησης: ~ 3:00 ώρες
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40 άτομα
Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Θεοδώρα Λάζου, Αντωνία Τζωρτζάτου, Κασσιανή Λάζαρη.
Για συμμετοχή στη ξενάγηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 26650.21417, 28539 (Δευτέρα έως Παρασκευή) - πληροφορίες κ. Λάζου Θεοδώρα | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση βροχής η δράση θα ματαιωθεί.

2. 23-30 Σεπτεμβρίου 2017: Έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον Χρόνο».
Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, ώρες 9.00 – 15.00.
Η έκθεση είχε υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας το 2013 στο πλαίσιο του εορτασμού του ίδιου θεσμού (ΕΗΠΚ) που τη διετία 2013-2014 ήταν αφιερωμένος στην έννοια του χρόνου.

3. 16-22 Σεπτεμβρίου: Συμμετοχή στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Συνδέοντας τη θεματική του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που έχει ως στόχο την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας υποστηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Ηγουμενίτσας και συμμετέχει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τις ακόλουθες δράσεις:
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017
Ξενάγηση στο Κάστρο Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πεζοπορικής διαδρομής.
Αφετηρία: Πλατεία Δημαρχείου | 8:30 π.μ.
Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Χριστίνα Γκάνια
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017
• Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, σε μέλη του ΚΑΠΗ Ηγουμενίτσας.
Αφετηρία: Πάνθεον | 9:30 π.μ.
• Θεματική ξενάγηση στη ρωμαϊκή έπαυλη στη θέση «Πετρέλαια» του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Αφετηρία: Πάνθεον | 17:00 μ.μ.
Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Στέφανος Βασιλειάδης
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
Προβολή της ταινίας «Premium Rush (2012)» του σκηνοθέτη David Koepp στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
έναρξη: 21:15 μ.μ. | διάρκεια: 91’

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και τις προγραμματιζόμενες δράσεις: https://www.facebook.com/mobilityweek.ig/

Η δράση «Ανακαλύπτω την πόλη μου» στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το Σαββατοκύριακο 23~24 Σεπτεμβρίου
θα είναι ελεύθερη για το κοινό


O Προϊστάμενος της Εφορείας
κ.α.α.


Γεωργία Πλιάκου
Aρχαιολόγος








Δεν υπάρχουν σχόλια: