Εμποδίστηκε η ψηφοφορία για πρόεδρο – πρύτανη στο ΤΕΙ Άρτας

Γκίκας: Στη δημοκρατία οι μειοψηφίες υποτάσσονται
Δεν προέκυψε νέος πρόεδρος – πρύτανης για το ΤΕΙ Ηπείρου αν και η κάλπη στήθηκε χθες, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, το πρωί στο χώρο του Διοικητηρίου, όπου στο μεταξύ φοιτητές εμπόδισαν την διεξαγωγή των εκλογών.
Συγκεκριμένα λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας και ενώ στο χώρο του διοικητηρίου είχαν προσέλθει αρκετοί εκπαιδευτικοί του ιδρύματος και από άλλους νομούς προκειμένου να ψηφίσουν, σπουδαστές καταθέτοντας την αντίδρασή τους για την εφαρμογή του νέου νόμου (νόμος Διαμαντοπούλου) μπήκαν μπροστά από την κάλπη και εμπόδισαν την διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου με βάση το νομοθετικό πλαίσιο θα επαναληφθεί σήμερα. Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει να εμποδιστεί και πάλι επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε συμβεί και την περασμένη Άνοιξη με τις εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν προβλέπεται να επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, αλλά σε επτά ημέρες οι εκλογές θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ τον οποίο συναντήσαμε στο γραφείο του, λίγο μετά την ακύρωση της διαδικασίας δήλωσε σχετικά: «Οι εκλογές δεν έγιναν διότι μια ομάδα φοιτητών κατέλαβε τους χώρους όπου ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές και αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε για την επόμενη μέρα, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Εμείς κατανοούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των φοιτητών, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και θα πρέπει οι μειοψηφίες να υποτάσσονται στις πλειοψηφίες. Το κόστος της Δημοκρατίας για τις μειοψηφίες είναι αυτό και θα πρέπει να καταλάβουν ότι με επιχειρήματα και με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις μπορούν να ανατρέψουν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Τους φοιτητές τους κατανοούμε για το ότι έχουν αυτές τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς αλλά εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα κράτος δικαίου και οι εκλογές να επαναληφθούν αύριο (σ.σ.: σήμερα) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι».
Κι επειδή το ενδεχόμενο οι εκλογές να μην διεξαχθούν ούτε σήμερα για τον ίδιο λόγο, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι διαδοχικά είχαν εμποδιστεί οι εκλογές για ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης για πάνω από μια φορά την Άνοιξη, ο κ. Γκίκας ρωτήθηκε για όσα προβλέπονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας: «Βάση της σχετικής νομοθεσίας θα πρέπει μέσα σε 7 ημέρες από αύριο να γίνει η ψηφοφορία με ηλεκτρονική ψήφο, και αυτό θα κάνουμε», ενώ για το αν επισείει προβλήματα η όποια καθυστέρηση στην ανάδειξη νέου προέδρου είπε: «Νομίζω ότι θα προλάβουμε, διότι μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη θα έχουν γίνει οι εκλογές και θα έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ, οπότε θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος -πρύτανης τα καθήκοντά του».
Για την αναφορά πρόεδρος –πρύτανης ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινήσεις και ο κ. Γκίκας μας είπε: «Το λέμε έτσι για να ξεχωρίζουμε τους δυο προέδρους, διότι υπάρχει και ο πρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης που είναι ο κ. Κώστας Μπουραντάς».
Ο ίδιος παραδίδει σε ένα μήνα στον νέο πρόεδρο, όπως διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα μήνα μπροστά μας οπότε θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος που θα προκύψει και θέλω να ευχηθώ στο νέο πρόεδρο –πρύτανη, καλό κουράγιο γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Και οι δυο υποψήφιοι είναι ικανοί, άξιοι και νομίζω ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα του ΤΕΙ και της κοινωνίας. Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη, πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Θεωρώ ότι πρωτίστως αυτή η κρίση είναι κρίση αξιών και ο νέος πρόεδρος σε ότι αφορά το ΤΕΙ Ηπείρου έχει να αντιμετωπίσει δυο μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι η λήψη χρηματοδότηση που έχει από το υπουργείο, οπότε θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και δεύτερον θα έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χωροταξικού εξορθολογισμού του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας. Δεν έχει καταλήξει ακόμα αλλά νομίζω ότι το ΤΕΙ Ηπείρου πρέπει να διαδραματίσει υπό αυτές τις συνθήκες σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και αν είναι πόλος ανάπτυξης όχι μόνο της έρευνας και της επιστήμης αλλά και παράγοντας στήριξης της τοπικής παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής».

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=12639:2012-12-05-14-25-47&catid=1:local&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: