Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2013 της Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 67.355.492,06 ευρώ. «Δεν είναι αυτός που θέλουμε, είναι προϋπολογισμός ανάγκης και όχι ανάπτυξης», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κλείνοντας τη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης παρουσίασε την Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είχε αντικείμενο την διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων της από 13-3-2012 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και για την επαλήθευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Περιφέρειας.
Στην Αξιολόγηση υπογραμμίζεται ότι η Περιφέρεια τηρεί μηχανογραφικά πλήρως λειτουργικό Μητρώο Δεσμεύσεων από τον Οκτώβριο του 2011, το οποίο παρέχει αξιόπιστα στοιχεία αναφορικά με το ύψος των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, τις εκκρεμείς δεσμεύσεις, τις απλήρωτες και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο από τις 31 Δεκεμβρίου 2011, όσο και το τελευταίο τρίμηνο, διαπιστώνοντας ότι δεν μεταβιβάζονται οι εκτιμώμενες επιχορηγήσεις – μεταβιβαστικές πληρωμές από το κράτος, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης έδωσε και αναλυτικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπήρχαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 17 εκ. ευρώ τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην «πασιφανή αδυναμία του Κράτους για πληρωμή των οφειλών του» και υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της μη καταβολής ΚΑΠ στις Περιφέρειες απασχολεί έντονα την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Ακόμη, διευκρίνισε ότι μόνο για το 2012 οφείλονται στην Περιφέρεια Ηπείρου από αναπτυξιακούς πόρους 14 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι άμεσα απαιτητά και ήδη αντιπροσωπεία περιφερειαρχών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για την εκταμίευση οφειλομένων κονδυλίων μέχρι τέλος του έτους.
Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης στην πρωτιά που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ (πλην των Περιφερειών του στόχου 1), στην εξόφληση οφειλών ύψους 15 εκ. ευρώ που παρέλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και των 25 εκ. ευρώ του Αναπτυξιακού Νόμου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: