Χαιρετισμός του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα στην Ημερίδα του ΟΛΗΓ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ADRIAMOS
Κυρίες και Κύριοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω στην Ηγουμενίτσα όλες και όλους εσάς που έχετε έλθει από μακριά, είτε ως εισηγητές είτε για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα και να σας ευχηθώ να έχετε μια ευχάριστη και γόνιμη παραμονή.
Θέλω επίσης να συγχαρώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές και να σας πω ότι αυτό με το οποίο θα ασχοληθεί η συγκεκριμένη Ημερίδα, είναι και για μένα προσωπικά ένας μεγάλος στόχος, γιατί πιστεύω ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη όχι μόνο της Θεσπρωτίας αλλά ολόκληρης της Ηπείρου και ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει.

Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία η πατρίδα μας περνάει πολύ δύσκολες ώρες. Η ιστορία μας όμως, δεν έχει τελειώσει. Η ιστορία γράφεται τώρα και η ιστορία του τόπου θα κερδηθεί, γιατί τώρα έχει δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να κερδίσει, με στέρεο και μόνιμο τρόπο, το χαμένο έδαφος, να θεραπεύσει τα σφάλματα που έγιναν στο παρελθόν και να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.
Η ιστορία λοιπόν γράφεται τώρα, αλλά γράφεται από εκείνους που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον αυτού του τόπου και όχι από εκείνους που η μόνη τους πρόταση είναι να μην αλλάξουμε τίποτα και που επενδύουν στο αδιέξοδο και την καταστροφή. Γι’ αυτό εμείς σήμερα εδώ, θα μιλήσουμε για το μέλλον και για την «άλλη Ελλάδα» που υπάρχει και που πρέπει να την αναδείξουμε.
Η προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην πατρίδα μας, θα μπορούσε εντελώς απλουστευτικά να περιγραφεί ως εξής: Είναι μια προσπάθεια για να πετύχουμε τη σωστή διασύνδεση ανάμεσα στις λέξεις- κλειδιά που προσδιορίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, τις λέξεις δηλαδή, δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, αποκατάσταση της υπερηφάνειας και της ευημερίας.
Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να είναι μια «τιμωρία» που επιβάλλεται από τους έξω. Πρέπει να είναι μια βασική αρετή που αποκαθιστά την υπερηφάνεια στην κοινωνία συνολικά. Κανείς δεν έχει υπερηφάνεια, όταν εξαρτάται από τους δανειστές του.
Και η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με το νόμο της ζούγκλας, όπου επιζούν μόνο οι ισχυρότεροι. Απαιτεί δημοκρατικούς κανόνες, κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας και ευκαιρίες για τον καθένα. Δεν είναι το «βραβείο των νικητών» αλλά το «παιχνίδι» που επιτρέπει στον καθένα που έχει φιλοδοξίες να νικήσει.
Ανταγωνιστικότητα, λοιπόν, σημαίνει μεταξύ άλλων να μπορείς να αξιοποιείς τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική θέση της πατρίδας μας και τα λιμάνια της, αποτελούν σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει κομβική θέση στο σύστημα των εθνικών μας μεταφορών και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κρίκο σε διεθνοποιημένα εφοδιαστικά δίκτυα στην περιοχή της Αδριατικής.
Μετά από πολλές προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών, οι εργασίες της Β΄ Φάσης του νέου Λιμένος της Ηγουμενίτσας έχουν εδώ και λίγες εβδομάδες πάλι ξεκινήσει και το έργο εκτιμάται ότι θα έχει λειτουργικά ολοκληρωθεί στο τέλος του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Όσον αφορά στη Γ΄ Φάση, που όπως είναι γνωστό επαναδημοπρατήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά από καθυστέρηση ενός έτους και με μειωμένο προϋπολογισμό, σε σχέση με τον αρχικό, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εγκρίσεις και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τη λήψη των αδρανών υλικών, υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθυστερεί όμως η έναρξη των εργασιών λόγω των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, και τα οποία ελπίζουμε να ξεπερασθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το λιμάνι όμως της Ηγουμενίτσας για να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο για την τοπική ανάπτυξη της Ηπείρου αλλά και για τις συνδυασμένες μεταφορές στη χώρα μας, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή. Από την άλλη μεριά, οποιοδήποτε μελλοντικό Εμπορευματικό Κέντρο στην Ήπειρο, δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει, αν δεν έχει άμεση διασύνδεση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Η πρόταση λοιπόν για τη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσπρωτία με βάση το διχωρικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο, τμήμα περιορισμένης έκτασης του Εμπορευματικού Κέντρου θα βρίσκεται εντός της λιμενικής ζώνης, ενώ το κύριο τμήμα θα βρίσκεται στην ενδοχώρα σε μία ή περισσότερες θέσεις, που θα υποδειχθούν από μια ειδική χωροταξική μελέτη, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να μας οδηγήσει στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο στόχου. Τίποτα δε μας χωρίζει σ’ αυτή την προσπάθεια, εντελώς αντίθετα, αν το Εμπορευματικό Κέντρο γίνει πραγματικότητα, τα οφέλη από τη λειτουργία του θα διαχυθούν σε ολόκληρο το νομό και σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Το διχωρικό σύστημα, προβλέπεται εξάλλου και από τη σχετική για τα Εμπορευματικά Κέντρα νομοθεσία στη χώρα μας (Ν. 3333/2005 και Ν.3710/2008), πρόβλεψη για την οποία είχαμε κάνει τότε μεγάλη προσπάθεια στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να θεσμοθετηθεί.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του ΟΛΗΓ, όλες οι οριστικές μελέτες ανάπτυξης του διχωρικού ΕΚ που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, καθώς και οι μελέτες κατασκευής των κτιρίων (εφόσον προχωρήσει το εγχείρημα), έχουν ενταχθεί ως έργο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών με συγχρηματοδότηση κατά 50% από κοινοτικούς πόρους και αυτή η ημερίδα αποτελεί στην ουσία το ξεκίνημα της διαδικασίας εκπόνησης αυτών των μελετών.
Εύχομαι καλή επιτυχία.
Θα περιμένουμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά της σημερινής συνάντησης.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: