22,5 εκ. ευρώ στην Ήπειρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Από 50-60% το ύψος της ενίσχυσης
Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών, ύψους 456 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προκηρυχθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, μετά από συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις Περιφέρειες.
Το πρόγραμμα -το οποίο περιμένει επί μήνες η αγορά - για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται στα 22, 5 εκ ευρώ, από τα οποία το 70% θα κατευθυνθεί σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο για νέες. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στην πρώτη κατηγορία από πλευράς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς για τις μεσαίες ανέρχεται στο 50% και για τις μικρές στο 60%.
Η προκήρυξη θα γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ την δράση θα διαχειριστεί η ΕΥΔ ΕΠΑΕ με φορέα διαχείρισης τον ΕΦΕΠΑΕ που επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.
Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν επίσης ουσιαστικό ρόλο στον προσδιορισμό των κλάδων που θα είναι επιλέξιμοι προς ενίσχυση καθώς και στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων σε δεύτερο βαθμό και στην παρακολούθηση της υλοποίησής τους.
Επιλέξιμες είναι ΜΜΕ (μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες), υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου – Υπηρεσιών.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού - μηχανημάτων - συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας - συστημάτων αυτοματοποίησης, δαπάνες πιστοποίησης εφαρμογής συστημάτων ποιότητας διασφάλισης ποιότητας, δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δαπάνες προβολής προώθησης, δαπάνες λογισμικού, λειτουργικές δαπάνες κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: