Ανησυχία και αναγνώριση για την Ελλάδα

Με κομμένη την ανάσα οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η οποία πήρε εκ νέου την πρώτη θέση στις ειδήσεις των γαλλικών μίντια.
Η ανησυχία και στη Γαλλία εντείνεται και από τις πληροφορίες ότι η Τρόϊκα προτίθεται να ακυρώσει την επίσκεψή της στη χώρα ελλείψει συνομιλητή.

Δεν πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να συστήσει κυβέρνηση και η πρότασή του προς τα δύο κόμματα να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους αντιμετωπίζεται σκωπτικά.
Πολλοί σχολιαστές αναγνωρίζουν ότι έφθασε ο κόμπος στο χτένι για τους Έλληνες, που δεν αντέχουν άλλο, αλλά και για την Ευρώπη που δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει.
Υπολογίζουν ότι 380 δις ευρώ έχουν βυθισθεί συνολικά στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει 33.600 ευρώ για κάθε Έλληνα πολίτη. Αναγνωρίζουν όμως τα «γιγάντια βήματα» μείωσης του ελλείμματος που έκανε η χώρα, που από 15,6% το 2009 έφθασε το 9,1% το 2011 με πρόβλεψη 7,2% για το 2012.
Η έξοδος όμως από το ευρώ συζητείται πλέον πλατειά, η δε εξίσωση που βγήκε από τις κάλπες μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου : οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, δεν θέλουν όμως άλλο τη λιτότητα που απαιτείται.
Πιο κυνικά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση δεν έχει το συστημικό χαρακτήρα που είχε στην αρχή γιατί στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποδεσμεύθηκαν όσο μπόρεσαν και η έξοδος της Ελλάδας θα είναι λιγότερο επώδυνη για την Ευρώπη.
http://www.dw.de/dw/article/0,,15938075,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: