«Πρωτιά» της Περιφέρειας Ηπείρου στην απένταξη έργων

Εκτός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 577 έργα
Δεύτερη αναδεικνύεται η Περιφέρεια Ηπείρου στην... απένταξη έργων ως ανενεργά (δηλαδή, έργα που είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ είτε ξεκίνησαν και σταμάτησαν) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με 577 έργα, μετά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη και στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραμένει «στα χαρτιά».

Στην απένταξη των έργων, προχώρησε με απόφασή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, 3 ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ενώ όπως είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά, τα έργα που αποτάσσονται είναι προϋπολογισμού 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί τα 10,4 δισ. ευρώ.
Τα έργα που απεντάχθησαν αφορούν σε δημιουργία μονάδων προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σχεδιασμό για τα σκουπίδια, έργα αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, ανάπλασεις ΧΥΤΑ και παραλιών, αντιπλημμυρικά έργα, βελτιώσεις σε εθνική - επαρχιακή δημοτική - αγροτική οδοποιία, επέκτασεις λιμένων, αγκυροβόλια, αναπλάσεις πλατειών, ανακατασκευές - βελτιώσεις κτηρίων, βελτιώσεις υποδομών για πρόσβαση ΑμεΑ, διαδικτυακά κέντρα πρόσβασης στους δήμους, σχολικές βιβλιοθήκες, κατασκευή-επεκτάσεις σχολείων και ιατρείων, προμήθεια - εγκατάσταση - επέκταση πληροφοριακών συστημάτων εξυπηρέτησης πολιτών-δημοτών, βελτιώσεις βατότητας δασικών δρόμων, σημάνσεις - διάνοιξη δασικών αντιπυρικών οδών, βελτίωση - αξιοποίηση - διαχείριση βοσκοτόπων, δαπάνες για εκτός μετακίνησης έδρας υπαλλήλων κτλ.
Σχεδόν δύο στα τρία έργα μάλιστα, αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ΟΤΑ, αφού από τα 8.937 ανενεργά έργα που απεντάχθηκαν τα 5.409 αφορούν καποδιστριακούς δήμους και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (πρόκειται για έργα προ του 2010).
Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία απεντάχθησαν τα παραπάνω έργα είναι τέσσερα:
1) Έργα ενταγμένα πριν από το 2008 με μηδενικές πληρωμές για μακρά περίοδο.
2) Έργα με ποσοστό απορρόφησης (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μεγαλύτερο του 90%.
3) Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής πριν από το 2007 και ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μικρότερο του 50%.
4) Παλαιότερα έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007-2010, με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ.
Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες των απεντάξεων, εκτός από έργα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, «χάνει» και έργα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και δεκάδες έργα που προγραμματίζονταν μέσω κονδυλίων των υπουργείων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά:
- Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Δικτύου Πρόσβασης στον Δήμο Κόνιτσας Νομού Ιωαννίνων
- Κατασκευή Συντήρηση Διαμ/ση Περιβ. Χώρου Κ.Σ. Μονοδενδρίου Ιωαννίνων
- Συντήρηση Εγκαταστάσεων ΤΕΙ Ηπείρου στα Ιωάννινα
- Ανέγερση Κτιρίου Τμήματος Χημείας Πανεπ. Ιωαννίνων
- Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Πρέβεζας
- Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει κάποιες προϋποθέσεις για την επανένταξη των έργων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το -προς υποψήφιο για... επανένταξη- έργο έχει εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα ένταξής του σε κάποιο άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και εφόσον καλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικές και ιεραρχημένες ανάγκες ή υποχρεώσεις».
Ξεκινούν πάλι τα έργα του «Θησέα»
Την ίδια στιγμή, με απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρει η διαδικασία ολοκλήρωσης έργων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που έχουν μείνει ημιτελή, ενώ απεντάσσονται έργα του προγράμματος που δεν έχουν προκηρυχθεί μέχρι τις 15 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης για συγκεκριμένα έργα – μελέτες του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
Ως βασικοί λόγοι για να χαρακτηριστεί ένα έργο ημιτελές προσδιορίζονται στην απόφαση οι παρακάτω:
α) Διακοπή εργασιών, ύστερα από έκπτωση του αναδόχου
β) Διάλυση της σύμβασης μετά από αίτηση του αναδόχου
γ) Αναγκαστική διάλυση της σύμβασης για λόγους ανωτέρας βίας (περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας, θανάτου κ.λπ.).
Στις παραπάνω ειδικές περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης, η οποία θεωρείται συνέχεια της προηγούμενης και καλύπτεται από την καταληκτική ημερομηνία υπογραφής που τέθηκε με την αριθμ.1247/22-6-2010 απόφαση της ΚΕΠ του Προγράμματος.
Σε σχέση με την απένταξη, αυτή αφορά στη Β' φάση της προσυμβατικής διαδικασίας έργων Σ.Δ.Ι.Τ., τα οποία εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και δεν έχουν προκηρυχθεί έως και την 15η Μαΐου.
Ως βασική αιτία θεωρείται το γεγονός ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την ολοκλήρωση της Α' Φάσης της προσυμβατικής διαδικασίας.
Η σχετική απόφαση υπεγράφη στις 30 Απριλίου και δημοσιεύεται στο «Διαύγεια» στις 11 Μαΐου.

http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=38183:lr------&catid=26&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: