Απάτες σε 25 δήμους ανακάλυψε ο ΣΔΟΕ

Έδιναν 100.000 ευρώ για τα... χόρτα μικρού δημοτικού νεκροταφείου
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρέθηκαν τουλάχιστον 25 δήμοι, για «κομπίνες» με εικονικά τιμολόγια και παράνομες χρηματοδοτήσεις κοινοτικών έργων!
Κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ακόμη και περίπτωση δήμου που φέρεται να κατέβαλε περίπου 100.000 ευρώ για καθάρισμα... χόρτων από ένα μικρό περιφερειακό νεκροταφείο ή να χρηματοδοτεί ανύπαρκτα έργα. Ακόμη στελέχη δημοτικών επιχειρήσεων φέρεται να πραγματοποιούσαν διάφορες επισκευές στα σπίτια τους ή σε επαγγελματικούς χώρους τους με συνεργεία που πληρώνονταν προκειμένου να εκτελούν διάφορα δημοτικά έργα.


Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών αλλά και ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις που ανελάμβαναν την έκδοση χιλιάδων εικονικών τιμολογίων, προς διάφορες κατευθύνσεις για ανύπαρκτα έργα και υπηρεσίες, με κύριο στόχο την είσπραξη ΦΠΑ.

Η έρευνα αυτή για το περιβόητο «καρουσέλ» διανομής εικονικών τιμολογίων κατέδειξε ότι παραλήπτες και χρήστες τέτοιου είδους πλαστών παραστατικών ήταν δεκάδες δήμοι κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι δήμοι αυτοί φέρεται να κατέβαλαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που ποτέ δεν είχαν παρασχεθεί ή είχαν υπερκοστολογηθεί. Στελέχη των δήμων αυτών και υπεύθυνοι των πραγματικών ή μη εταιρειών μοιράζονταν τα χρήματα....

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ «η διαφθορά στους δήμους φαίνεται ότι είναι ατελείωτη και αποτελεί έναν από τους νέους μεγάλους μας στόχους. Η δυνατότητα κρατικής εποπτείας και ελέγχου στους δήμους της χώρας μειώνονται με αποτέλεσμα πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι ή στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης να αποθρασύνονται.

Το παράδειγμα με το... ξεχορτάριασμα ενός νεκροταφείου έκτασης μερικών δεκάδων μέτρων έναντι 100.000 ευρώ και παρόμοια έργα μικρού βεληνεκούς που αντί να πληρώνονται 500-1000 ευρώ, χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες χιλιάδες και τα χρήματα μοιράζονται μεταξύ δήμων και ιδιωτών, είναι χαρακτηριστικά. Οι μεγαλύτερες ατασθαλίες σημειώνονται με εταιρείες που υποτίθεται ότι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες όπως εκπόνηση μελετών, διεξαγωγή διαγωνισμών κλπ. που πληρώνονται αδρά χωρίς να προσφέρουν το αντίστοιχο έργο.

Ολα γίνονται με συμφωνίες τοπικών παραγόντων και ανθρώπων του προσωπικού περιβάλλοντός τους. Η έρευνα που πραγματοποιούμε, κυρίως σε ελληνικά νησιά, μας αποκαλύπτει νέες κομπίνες ενώ υπάρχουν προσπάθειες εξαφάνισης παραστατικών για να μην επιβεβαιώνονται οι απάτες»...
Β. Γ. Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: