Δεν είναι λίγες οι φορές όπου η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος επιδίδεται σε παρεμβάσεις οι οποίες προκαλούν και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της Ηπείρου. Η τελευταία της δημόσια παρέμβαση όμως δεν έχει πράγματι προηγούμενο και εύλογα προκύπτει το ερώτημα τα συμφέροντα ποιών επιχειρεί να εξυπηρετήσει η μεγαλύτερη αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών.
Με μία μακροσκελή ανακοίνωση λοιπόν, η οποία έρχεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η Πανηπειρωτική εκφράζει την αντίθεσή της στο αίτημα που διατυπώθηκε για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ήπειρο, με το επιχείρημα ότι έτσι θα εκχωρηθεί η περιοχή στις διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών.
Προφανώς η διοίκηση της Πανηπειρωτικής ερμηνεύει όπως την βολεύει το καθεστώς των ΕΟΖ και παράλληλα αγνοεί την πραγματική κατάσταση που βιώνει η Ήπειρος.
Το γεγονός δε ότι απαιτεί από το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και από τους Δήμους Πωγωνίου, Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι της Πανηπειρωτικής έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους ή έχουν υπερεκτιμήσει τους εαυτούς τους. Τουλάχιστον όταν απευθύνονται στους αιρετούς της Ηπείρου οφείλουν να δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό.
Όπως τον ίδιο σεβασμό οφείλουν να δείχνουν σε μία περιοχή που μαραζώνει οικονομικά, όπου οι δείκτες ανεργίας εκτοξεύονται στα ύψη και εκατοντάδες νέοι είναι έτοιμοι να πάρουν και πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς όπως είχαν κάνει οι παππούδες τους.
Ο ρόλος της Πανηπειρωτικής δεν είναι αυτός της άσκησης κριτικής από την Κηφισιά, το Περιστέρι ή τα Λιόσια, ούτε οι υποδείξεις προς αυτούς που ζουν στην Ήπειρο και δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να κρατήσουν όρθιο τον τόπο τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκησή της φέρεται με αυτό τον τρόπο. Είναι καιρός όμως να αναθεωρήσει τη στάση της και να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Εάν οι ΕΟΖ δεν της αρέσουν –έχει όλο το δικαίωμα άλλωστε- αντί να κάνει κριτική και υποδείξεις καλό θα ήταν να καταθέσει προτάσεις.
Η Ήπειρος άλλωστε αν χρειάζεται κάτι δεν είναι η αφ' υψηλού κριτική αλλά η συστράτευση δυνάμεων σε έναν κοινό στόχο. Αν η Πανηπειρωτική δεν μπορεί να το κάνει, ας περιοριστεί στους χορούς και στην κοπή της πίττας.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ
Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής. Για την ιστορία να πούμε ότι η απόφαση ελήφθη στις 27 Απριλίου και δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μαΐου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που συνήλθε την 27/4/12 αποφάσισε ομόφωνα να αντιδράσει για την απόφαση που πήραν ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας με την συναίνεση και την έγκριση της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, για την δημιουργία στα όρια τους ειδικών οικονομικών ζωνών (Ε.Ο.Ζ).
Οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ προχωρούν κατ' απαίτηση τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη.
Το άθλιο καθεστώς των ειδικών οικονομικών ζωνών είναι το επόμενο στάδιο του ζοφερού μέλλοντος που απεργάζονται οι διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών αποσκοπώντας στη λεηλασία και τον διαμελισμό του τόπου.
Τι είναι όμως αυτές οι ζώνες; Που στοχεύουν και πως λειτουργούν όπου εφαρμόστηκαν;
Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται διάφορες οριοθετημένες περιοχές οι οποίες, έχουν διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας.
Αφού λοιπόν μετέτρεψαν την χώρα σε τριτοκοσμική, ακολουθεί άμεσα το τελικό σχέδιο που θα συνδυαστεί με το διαμελισμό της πατρίδας μας σε τιμάρια διαφορετικών εδαφών μέσω εφαρμογής ειδικών οικονομικών ζωνών εξαθλίωσης, όπως τα έχουμε γνωρίσει σε 120 τριτοκοσμικές χώρες στην Ασία, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι Ε.Ο.Ζ είναι διακριτές διοικητικές περιφέρειες όπου διεξάγονται ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες με συγκεκριμένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Εντός αυτών ισχύουν ειδικές εργασιακές, δασμολογικές, φορολογικές σχέσεις με διοικητικά προνόμια που σκοπό έχουν να παράγεται φτηνό προϊόν και υψηλά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι συνέπειες εγκαθίδρυσης ειδικών οικονομικών ζωνών κωδικοποιούνται
-πλήρης κατάρρευση εσωτερικής αγοράς
-πλήρης εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας
-κατάρρευση δημοσίων εσόδων
- Μετακύλιση φορολογίας στους πολίτες
- κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος
- Διόγκωση ανεργίας
- αμφισβήτηση του εγγείου ιδιοκτησιακού καθεστώτος
- περιορισμός Εθνικής κυριαρχίας.
Ζητούμε από το περιφερειακό συμβούλιο και τους παραπάνω Δήμους να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να ακυρώσουν τις ληφθείσες αποφάσεις για δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στις περιοχές τους.
Η ΠΣΕ πέρα από την απόκρουση τέτοιων εγχειρημάτων, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των μελών της και θα οργανώσει αγώνες όχι μόνο για την ακύρωση τέτοιων πρωτοβουλιών, αλλά και για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες
http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/13345-2012-05-21-21-00-18.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου