Σπάνιοι αργυροπελεκάνοι «κούρνιασαν» στην Παμβώτιδα

Κορμοράνους που ζουν στην Παμβώτιδα έψαχναν πρόσφατα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας που συμμετέχουν στη φετινή Πανευρωπαϊκή απογραφή των άγριων αυτών πουλιών, όταν έπεσαν πάνω σε μια ομάδα από 29 αργυροπελεκάνους οι οποίοι κούρνιαζαν στις νησίδες της λίμνης, δίπλα στη Μονή Ντουραχάνης!
Οι μελετητές κατέγραψαν λοιπόν μια σπάνια εικόνα αφού το συγκεκριμένο πουλί έχει καταγραφεί ελάχιστες φορές στην περιοχή μας.
Οι αργυροπελεκάνοι είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος που έκανε γνωστές τις Πρέσπες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, αφού εκεί φωλιάζει πλέον το 15% του πληθυσμού ολόκληρης της γης. Αυτό, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ήρθε ως αποτέλεσμα των πολύχρονων επιτυχημένων δράσεων διατήρησης των συγκεκριμένων πουλιών στις λίμνες αυτές, σε αντίθεση με τις θλιβερές πρόσφατες καταστροφές των αποικιών τους στον Αμβρακικό κόλπο.
Η προέλευση των πουλιών αποτέλεσε επίσης έκπληξη για τους υπαλλήλους της Ορνιθολογικής, που με τα ειδικά τηλεσκόπια τους εντόπισαν σε έναν από τους επισκέπτες αργυροπελεκάνους, που είναι κυρίως ανήλικα πουλιά, δαχτυλίδι στο οποίο διάβασαν ότι τοποθετήθηκε στο πόδι του πουλιού όταν αυτό ήταν ακόμη νεοσσός, στις τεχνητές πλατφόρμες της Κερκίνης όπου και γεννήθηκε. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως σημειώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση, αφού ελάχιστα άτομα του είδους διασχίζουν τα βουνά της Πίνδου, προτιμώντας τους κοντινότερους υγροτόπους της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τα σπάνια αυτά πουλιά φαίνεται ότι εκτός από μια ασφαλή κούρνια έχουν βρει και κατάλληλο χώρο τροφοληψίας δίπλα στον καλαμώνα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει πλέον παρασυρθεί από τους ανέμους.Πάντως, η Ορνιθολογική σημειώνει ότι η κατάλληλη διαχείριση του χώρου στο μέλλον μπορεί να επαναφέρει τόσο τον καλαμώνα όσο και να δημιουργήσει κατάλληλο χώρο για τη μόνιμη φιλοξενία των διάσημων αυτών πουλιών εδώ, που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στις Πρέσπες, την Καστοριά και την Κερκίνη.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/11878

Δεν υπάρχουν σχόλια: