Στην Πίνδο η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρκούδων στην Ευρώπη

Υπολογίζονται τουλάχιστον σε 500
Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστήριζαν, ότι οι συνθήκες είναι δραματικές για τη διάσωση της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, με τον πληθυσμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 120-160 ατόμων.

Τα μέτρα δράσης, πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού του μεγάλου χερσαίου θηλαστικού, σίγουρα όμως και η αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων της υπαίθρου που έμαθαν, συνήθισαν να συμβιώνουν με τις αρκούδες, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού των αρκούδων, που σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπολογίζονται πλέον ότι έχουν φτάσει τις 500 στον ελλαδικό χώρο.
Ενόψει του παγκόσμιου συνεδρίου που πραγματοποιείται από την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για τη μελέτη και διαχείριση της αρκούδας, ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Αρκτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης, παρουσίασε χθες κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν και την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και την μεγάλη πυκνότητα που παρατηρείται στη χώρα μας.
«Σε περιοχές στο Βίτσι, τον Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Άλπεις έως τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που διενεργεί την τελευταία δεκαετία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό, το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να... ξύνονται. Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα «ίχνη» τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.
«Πρόκειται για μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, εκτός ίσως από την Αλβανία, όπου οι στύλοι είναι τσιμεντένιοι. Εμείς έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις γενετικές ταυτότητες από 350 ξεχωριστά ζώα, οι οποίες βρίσκονται καταχωρημένες στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και σε κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία γενετικού υλικού από συνολικά 3.000 αρκούδες από εννέα χώρες» ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης. Μιλώντας γενικότερα για τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανακάμψει και εξαπλώνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, από τα Τρίκαλα και τον Όλυμπο μέχρι το Ιόνιο.
«Φυσικά, απαιτούνται να συνεχισθούν οι δράσεις προστασίας της αρκούδας και να πεισθούν ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ότι, για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι αποτελεσματικότερη από τη θανάτωση της αρκούδας που πιθανόν να επιτεθεί στα ζώα τους» συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως φορείς και οργανώσεις που επίσης ασχολούνται και δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, σημειώνουν πως εάν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν σήμερα τον αριθμό των 500 περίπου αρκούδων που ζουν στην Ελλάδα στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά τουλάχιστον 150-200 άτομα.
Το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τον «Αρκτούρο» και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ (Ειδική Γραμματεία Δασών). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 230 επιστήμονες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την «Ελευθερία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: