Αθώοι οι τελωνειακοί. Ποιός τελικά έκανε λάθος;

Δύο τελωνειακοί που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με βαρύτατο κατηγορητήριο, τελικά αθωώθηκαν. Και μπορεί οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων να μην κρίνονται, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δημιουργείται σειρά σοβαρών ερωτημάτων, που αφορούν σε δημόσιες υπηρεσίες και κρατικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2009 και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της Ηγουμενίτσας εντόπισαν ένα ζευγάρι Ούγγρων να πουλάνε σε οδηγούς φορτηγών λαθραία τσιγάρα.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι τα τσιγάρα τα είχαν παραλάβει από τελωνειακό υπάλληλο.
Σε νομότυπη έρευνα έγινε στην οικία και σε αποθήκη ιδιοκτησίας του τελευταίου, βρέθηκαν 1218 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν ταινία φόρου κατανάλωσης.
Στις έρευνες παρευρίσκονταν εισαγγελέας και παρουσία του δικαστικού λειτουργού έγινε καταμέτρηση στις αποθήκες φύλαξης των κατασχεμένων τσιγάρων του Τελωνείου για την οποία ήταν υπεύθυνος ο τελωνειακός που είχε συλληφθεί.
Εκεί διαπιστώθηκε ότι από σύνολο 579.892 πακέτων τσιγάρων που από τα παραστατικά προέκυπτε ότι είχαν εισαχθεί ως κατασχεθέντα την τελευταία διετία έλειπαν 462.260 πακέτα τσιγάρων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο πεντακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες και τετρακόσια πενήντα οκτώ 1.525.458 ευρώ.
Ο δεύτερος τελωνειακός αλλά κι ένας κάτοικος της Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν αργότερα καθώς στα σπίτια τους βρέθηκαν εκατοντάδες πακέτα τσιγάρων.
Οι δύο τελωνειακοί οδηγήθηκαν στον ανακριτή και τον εισαγγελέα με βαρύτατο κατηγορητήριο και προφυλακίστηκαν.
Παράλληλα ο πρώτος τέθηκε σε τετράμηνη αργία από την υπηρεσία του, απόφαση που προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.
Η ένσταση έγινε γιατί οι ποινές θεωρήθηκαν υπερβολικά επιεικείς σε σχέση με τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Στην ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή αναφέρεται ότι έγινε «ένσταση κατά απόφασης Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης τεσσάρων μηνών σε τελωνειακό υπάλληλο για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλων διαγωγής εντός της υπηρεσίας».
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια παράγραφο υπογραμμίζεται πως «στην υπόθεση εμπλέκονται κι άλλοι υπάλληλοι του Τελωνείου στους οποίους επιβλήθηκαν με αποφάσεις του Υπηρεσιακού συμβουλίου αντίστοιχες ποινές». Και για τις ποινές αυτές ασκήθηκε ένσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί το ίδιο διάστημα στην υπόθεση είχε εμπλακεί και το ΣΔΟΕ καθώς είχαν εντοπιστεί πολλά ακίνητα στην ιδιοκτησία του ενός τελωνειακού. Είναι άγνωστο ωστόσο αν υπήρξε πόρισμα και που κατέληξε.
Πέντε χρόνια μετά οι δύο τελωνειακοί και ο πολίτης αθωώθηκαν και μάλιστα ομόφωνα από το πλημμελειοδικείο της Ηγουμενίτσας.
Στο ενδιάμεσο οι κακουργηματικές πράξεις είχαν μετατραπεί σε πλημμελήματα.
Με αθώους πλέον δύο τελωνειακούς, που φέρονταν να πρωταγωνιστούν σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στην Ήπειρο, εύλογα δημιουργούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα.
- Μήπως τελικά είχε κάνει λάθος η αστυνομία όταν τους συνέλαβε;
- Μήπως έκανε λάθος ο εισαγγελέας που παρίστατο στην έρευνα;
- Μήπως έκαναν λάθος ανακριτής και εισαγγελέας που τους προφυλάκισαν;
- Μήπως έκανε λάθος η υπηρεσία τους ακόμη και για την μικρή ποινή που τους επέβαλλε;
- Μήπως έκανε λάθος ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που κατέθεσε ένσταση;
- Ή μήπως έκανε λάθος το δικαστήριο που τους αθώωσε;

http://www.vdella.com/koinwnia/8590-2014-10-22-20-41-51.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: