Ένα μνημείο για την Κληματιά Ζίτσας

Στα Γιάννενα ξαναέρχεται ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας για να παραβρεθεί στην τελετή θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Κληματιά Ζίτσας. Η θεία λειτουργία, που θα γίνει το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 7.30 το πρωί, από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη εκκλησία μετά από χρόνια. Η επαναλειτουργία του ναού είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, και δη από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Οι εργασίες της αποκατάστασης του ναού χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέσω του έργου με τίτλο: «Αρχαιολογικό πάρκο μεταβυζαντινών μνημείων Κληματιάς», προϋπολογισμού 916.000 ευρώ.
Το αρχαιολογικό πάρκο Κληματιάς περιλαμβάνει πέντε μεταβυζαντινούς ναούς, στους οποίους γίνονται παρεμβάσεις. Στόχος της 8ης Εφορείας είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον της. Οι εργασίες στο αρχαιολογικό πάρκο μεταβυζαντινών μνημείων Κληματιάς συνεχίζονται. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί και την κεντρική εκκλησία του χωριού, είναι πάντως έτοιμος για επαναλειτουργία.
Η ιστορική και καλλιτεχνική αξία του ναού του Αγίου Δημητρίου είναι δεδομένη. Η κατασκευή του τοποθετείται στον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή στο εξωτερικό του ναού (1558). Η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του μνημείου αντανακλούν την οικονομική άνθηση της Κληματιάς κατά την εποχή εκείνη. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου σταυρεπίστεγου με τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα, που σχετίζονται με την τέχνη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου των περίφημων θηβαίων ζωγράφων Γεώργιου και Φράγγου Κονταρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: