Πήραν μπροστά τα γρανάζια της Δικαιοσύνης για το έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών

Απολογήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος
Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του και τουλάχιστον έξι από τότε που είδαν το φως της δημοσιότητας τα ταμειακά ελλείμματα στο Δήμο Φιλιατών, πέρασαν τελικά χθες Πέμπτη, την πόρτα ανακριτή και εισαγγελέα ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Ντουμάζιος και η τότε ταμίας του Δήμου Φιλιατών, η οποία δεν εργάζεται πια στο Δήμο, αφού έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων σε βάρος της. Οι δύο πρώην Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φιλιατών που επίσης ήταν κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση δε ζουν πια.
Έστω και αργά και - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - μετά από καταγγελία στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή - τα γρανάζια της δικαιοσύνης πήραν μπροστά, ώστε να ξεκαθαρίσουν το έλλειμμα των 4,6 εκ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Φιλιατών και να καταλογίσουν τις ευθύνες για αυτό.

Πάντως η υπόθεση για την οποία απολογήθηκαν αφορά στα 1,6 εκ. ευρώ τα οποία έχουν καταλογιστεί μετά από έλεγχο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τα έτη 2008-2009, το 2010 στον δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, δύο αντιδημάρχους και την υπεύθυνη του ταμείου.

Τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια, που κατέγραψαν ως ταμειακό έλλειμμα οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έχουν καταλογιστεί ακόμη, παρότι πέρασαν δυόμισι χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, έχει υποβάλλει από τον Μάιο του 2012 μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Μετά την απολογία τους σε ανακριτή και εισαγγελέα, τόσο ο κ. Ντουμάζιος, όσο και η ταμίας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι να οριστεί η τακτική δικάσιμος.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Δήμο Φιλιατών διαφάνηκαν το 2009, όταν σημειώθηκε μία περίεργη κλοπή με λεία 80 χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου. Από κει και πέρα άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου….
Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν φύλλο και φτερό το ταμείο του Δήμου για την περίοδο 2008 και 2009, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε έναν τόσο μικρό Δήμο η μαύρη τρύπα που αποκαλύφθηκε έφτανε στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση έφθασε τότε στον Εισαγγελέα και απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για τον δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, δύο αντιδημάρχους και την υπεύθυνη του ταμείου.

Την περίοδο εκείνη ο τότε Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, παραδέχεται ότι γίνονταν πληρωμές εξωλογιστικά, με προφορική εντολή δική του, υποστηρίζει όμως ότι το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 106.000 ευρώ. «Αμφισβητώ το έλλειμμα του 1,6 εκατ. ευρώ και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για να δικαιωθώ», ανέφερε τότε σε δηλώσεις του.

Στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα.

Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.

Στο συνολικό έλλειμμα έχει συνυπολογιστεί το ποσό του 1,6 εκατομμυρίου το οποίο είχε ήδη καταλογιστεί, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατών κ. Μηνάς Παππάς είχε υποστηρίξει ότι δεν αποκλείεται το έλλειμα να φτάνει στα 7 εκ. ευρώ, αφού το ποσό των 4,6 εκ. αναφέρεται στο λογιστικό έλλειμμα.

Δηλαδή οι λογιστές εντόπισαν μόνο τα ποσά για τα οποία δεν υπήρχε καμία απόδειξη για το που διατέθηκαν, ενώ πρέπει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν οι αποδείξεις για δαπάνες που προσκομίστηκαν ανταποκρίνονται σε υπαρκτές δραστηριότητες ή εικονικές.


http://www.vdella.com/aytodioikisi/8555-2014-10-02-19-37-12.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έκαναν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης φύλλο και φτερό τα ταμεία του δήμου, αλλά οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών από την οικονομική επιθεώρηση μετά από καταγγελία στο υπουργείο οικονομικών.