Οι Ενώσεις διαπραγματεύονταν μ’ αυτούς που σήμερα καταγγέλλουν!

Αποκαλυπτικός ο Αλ. Καχριμάνης για τη γαλακτοβιομηχανία
«Άστραψε και βρόντηξε» χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο μείζον θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».
Σε μια αποκαλυπτική ανακοίνωσή του, ουσιαστικά απάντησε στα όσα οι κτηνοτρόφοι και οι Συνεταιρισμοί του καταλόγιζαν, ειδικά μετά την διατύπωση της άποψής του πρόσφατα, ότι δηλαδή οι Ενώσεις ήταν αυτές που ουσιαστικά καθόρισαν το τίμημα της «Δωδώνης».
Από την πλευρά τους, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών – μέτοχοι της εταιρίας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επαναδιατύπωσαν τις εδώ και καιρό γνωστές θέσεις τους για τροποποίηση του καταστατικού της «Δωδώνης», ενώ τόνισαν, ότι θα προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη κατά του Αλέκου Καχριμάνη, ζητώντας αποζημιώσεις για όσα είπε προ ημερών

Ο Αλ. ΚαχριμάνηςΣτην ανακοίνωσή του, ο κ. Καχριμάνης χαρακτηρίζει τις Ενώσεις «γυρολόγους» (!) και αποκαλύπτει ότι έκαναν «μέσω τριμελούς ομάδας που είχαν συγκροτήσει, διαπραγματεύσεις με όλους τους υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων και με τη SIMOS την οποία σήμερα καταγγέλλουν»!
Όπως αναφέρεται, είχαν γίνει επαφές με το κοινοπρακτικό σχήμα Strategic Initiatives UK LLP - Simos Food Group για την παραχώρηση της ΖΩ- ΔΩ. Αίτημα όμως, που δεν έγινε αποδεκτό, ούτε από αυτή, ούτε από καμία άλλη εκ των ενδιαφερομένων εταιριών, πλην της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. που κλήθηκε την τελευταία στιγμή.
«Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι Ενώσεις επεδίωξαν, μέσω άλλου Φορέα, τη μίσθωση της ΖΩ- ΔΩ και όταν αυτό συνάντησε την άρνηση του κοινοπρακτικού σχήματος, τότε η ηγετική τους ομάδα επαναπροσέγγισε τους συνδικαλιστές – κτηνοτρόφους» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Ανεδαφικά… Ο κ. Καχριμάνης χαρακτηρίζει τα αιτήματα των Ενώσεων ανεδαφικά και σημειώνει ότι «τορπίλισαν κάθε προσπάθεια για την δημιουργία Ηπειρωτικής εταιρίας λαϊκής βάσης που θα διεκδικούσε την απόκτηση των μετοχών. Είναι οι ίδιοι που διαβεβαίωναν ότι έχουν λύσεις και έτοιμες προτάσεις για την αγορά τους».
Η Περιφέρεια Ηπείρου επιτίθεται ακόμη περισσότερο στις Ενώσεις σημειώνοντας, ότι όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικής πρότασης, απέτυχαν εξαιτίας της ανελαστικής στάσης που επέδειξαν οι Ενώσεις – μέτοχοι και οι συνδικαλιστές των κτηνοτροφικών συλλόγων.
«Οφείλουν όμως και οι Ενώσεις να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τις εταιρίες που κατέθεσαν προτάσεις εξαγοράς της «Δωδώνης» και με ποια κριτήρια όρισαν το τίμημα στα 21,3 εκ. ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι, τα μέλη τους, η Ηπειρωτική κοινωνία και οι φορείς, τους οποίους θυμούνται κατά το δοκούν, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Καταλήγει δε, αναφέροντας ότι η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Περιφερειάρχης ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. «Το συμφέρον των κτηνοτρόφων, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η λειτουργία της «Δωδώνης» και να μην απαξιωθεί από λανθασμένους χειρισμούς. Αυτό έχουν χρέος να το διαφυλάξουν πρώτοι εκείνοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους» υπογραμμίζεται.
Να σημειωθεί, ότι όπως έγινε χθες γνωστό, μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα γίνει τελικά έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της «Δωδώνης», την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι (ημέρα που θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των Ενώσεων κατά της αγοράς της «Δωδώνης»).

Οι Ενώσεις… Στο μεταξύ, κατώτερη του αναμενομένου ήταν η χθεσινή τοποθέτηση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στη «Δωδώνη». Με αφορμή την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τη Δευτέρα (ορίστηκε για τις 19 Νοεμβρίου), χθες ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, εκπροσωπώντας τις ΕΑΣ της Ηπείρου που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνης», παρέθεσε συνέντευξη Τύπου.
Όμως, το μόνο στο οποίο αρκέστηκε ήταν να πει ότι οι ΕΑΣ αναζητούν συναινετικές και διαλεκτικές λύσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της «Δωδώνης», διαφυλάσσοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ΕΑΣ-μετόχων, της περιοχής της Ηπείρου και της κοινωνίας.
«Οι ΕΑΣ προτείνουν με πνεύμα δημιουργικό, διαλλακτικό και αναπτυξιακό, τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι, καθώς και εμπειρογνώμονες όλων των πλευρών» ανέφερε.
Και συνέχισε: «Η επιτροπή αυτή θα επεξεργασθεί και θα φέρει στο ΔΣ πρόταση τροποποίησης του καταστατικού της «Δωδώνης», που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφύλαξη του σκοπού και της λειτουργίας της εταιρίας σε κάθε μεταβίβαση μετοχών. Το ΔΣ θα φέρει, στη συνέχεια, στη ΓΣ την πρότασή του, για να ληφθούν οι αποφάσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Β. Λύτης…
Από την πλευρά του, εκ μέρους της ΕΑΣ Ιωαννίνων, ο Βασίλης Λύτης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τονίζοντας, ότι «με τις δηλώσεις του μας προκαλεί ζημιά ως οικονομική μονάδα και δεν μπορούμε να τις αφήσουμε αναπάντητες. Ο Περιφερειάρχης με αυτά που κάνει στηρίζει αυτούς που κέρδισαν τον διαγωνισμό. Πρέπει να δώσει απαντήσεις κι εμείς θα διεκδικήσουμε αποζημίωση, για την ζημιά που προκαλεί στην ΕΑΣ με τις δηλώσεις του προσφεύγοντας στην Δικαιοσύνη» είπε, μεταξύ άλλων. Ακόμη, να σημειωθεί ότι σήμερα Ενώσεις και κτηνοτρόφοι θα δουν το δήμαρχο Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ… Στο μεταξύ, με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων τοποθετήθηκε στις «επίμαχες» δηλώσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη «Δωδώνη», που έγιναν από τα Γιάννινα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει προσβλητικό και «μπακαλίστικο» τον τρόπο με τον εξέφρασε την επίσημη θέση του κόμματός του για το ξεπούλημα της «Δωδώνης»!
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Γ. της ΝΔ και τα τοπικά της στελέχη «που βιάστηκαν να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πώληση της «Δωδώνης» αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο για την Ήπειρο και αιτία πολέμου όλων των Ηπειρωτών απέναντι σε αυτούς που ξεπουλάνε τον μόχθο των φτωχών κτηνοτρόφων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του για την γαλακτοβιομηχανία, που είναι η λειτουργία της ως αυτοδιαχειριζόμενος συνεταιρισμός με πέρασμα των μετοχών στην ονομαστική τους αξία στο συνεταιρισμό των 7000 παραγωγών-εισκομιστών γάλακτος της βιομηχανίας.

Ο Δήμος Ζίτσας…Τέλος, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ο Δήμος Ζίτσας, που δηλώνει στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των φορέων τους, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή του γενικότερα στην πώληση της «Δωδώνης», την οποία και καταδικάζει.
«Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα ενός αδιαφανούς, αντικαταστατικού και σκανδαλώδους διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε σε πλιάτσικο της εταιρείας ξεπουλώντας τη «Δωδώνη» με 21 εκ. ευρώ» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Και καταλήγει: «Τα ξένα συμφέροντα αγνώστου προελεύσεως, που έρχονται να αγοράσουν τη «Δωδώνη» με εξευτελιστικές τιμές, έχουν κύριο στόχο την άλωσή της, ενδιαφέρονται μονάχα για τον πλουτισμό και την εκμετάλλευση και λήστευση της παραγωγικής δύναμης των κτηνοτρόφων».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/34/15025

Δεν υπάρχουν σχόλια: