Αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Μεθαύριο, προειδοποιητικά και συμβολικά…
Ως προάγγελος πολύ σημαντικών εξελίξεων θεωρείται η προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μεθαύριο Δευτέρα. Αυτό αποφάσισε χθες ομόφωνα η Σύγκλητος του Γιαννιώτικου ΑΕΙ, που συζήτησε διεξοδικά τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ίδρυμα, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης.
Σε ψήφισμά της αναφέρει να προχωρήσει σε συμβολική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος στο εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο, να ζητήσει την άμεση επιχορήγηση για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών του Ιδρύματος, την άμεση έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των εξόδων θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και των αναγκών της Βιβλιοθήκης, τον διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΕΠ που εκκρεμούν, καθώς και την προκήρυξη θέσεων των παραπάνω κατηγοριών που παραμένουν κενές τα τελευταία δύο χρόνια.
Ακόμη θα απαιτήσει να μη γίνει καμία περαιτέρω μείωση του μισθού του προσωπικού όλων των κατηγοριών, τον σεβασμό του ακαδημαϊκού δικαιώματος του Δ. Πατέλη, ο οποίος διώκεται για τη δημόσια έκφραση των απόψεών του, καθώς και την άμεση απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που μεταβιβάζει την περιουσία των Πανεπιστημίων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός… Για το τελευταίο θέμα, θέση πήρε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος. Παραδέχθηκε, ότι σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μεταβίβαζε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία τους, είχαν συμπεριληφθεί και τα ΑΕΙ (!), όμως πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει – θέλω να το διαβεβαιώσω στους Έλληνες πολίτες – και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση ούτε υπάρχει η διϋπουργική που θα εγκρίνει τέτοιο πράγμα, ούτε υπάρχει υπουργός παιδείας και πάντως, όχι εγώ».

Τα προβλήματα… Πάντως, τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τη μειωμένη χρηματοδότηση, γίνονται όλο και πιο εμφανή.
Πλέον το Ίδρυμα αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών κυρίως των εργαστηριακών Τμημάτων, βρίσκεται σε αδυναμία να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές του ως προς τη σίτιση και τη στέγαση και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ολοκλήρωση έργων υποδομής και τη συντήρηση αυτών.
Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, το Πανεπιστήμιο «θα είναι σε αδυναμία να αναλάβει οικονομικά τη θέρμανση των κτιρίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα με σοβαρές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο των Τμημάτων, αδυνατεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα τις δαπάνες για βιβλία και επιστημονικά περιοδικά και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφαλή εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και να διασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή μισθών στους εργαζομένους των εργολαβιών καθαριότητας».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/14823

Δεν υπάρχουν σχόλια: