Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας», ένας στίχος που προέρχεται από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και ο οποίος περιγράφει τη φύση της φωτιάς, που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία.Από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, η φωτιά ήταν εκείνο που ο άνθρωπος έμαθε να συντηρεί και να χειρίζεται, εξασφαλίζοντας φως, προστασία και θαλπωρή, ανάπτυξη και πρόοδο. Ωστόσο, δεν έχασε ποτέ τον ατίθασο χαρακτήρα της, ενίοτε οδηγώντας στο θάνατο και στην καταστροφή. Η διττή της όψη προκάλεσε το δέος, φλόγισε τη φαντασία κι έθρεψε το μύθο. Της αποδόθηκαν ιδιότητες θεϊκές, συνδέθηκε με τη θρησκεία και τη λατρεία, έλαβε σημαντική θέση σε δοξασίες και τελετουργίες.
Τις λαμπερές αυτές ιστορίες της φωτιάς φιλοξενούν φέτος 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας που συμμετέχουν στον εορτασμό. Στην Ήπειρο εκδηλώσεις θα γίνουν και στα τέσσερα αρχαιολογικά μουσεία αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, διοργανώνονται αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα. Με την ευθύνη της ΙΒ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων θα γίνουν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα στις 11 και 12 Οκτωβρίου: «Τροφή για τη σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο», για μαθητές ηλικίας 10-15 ετών, με σκοπό την κατανόηση της σημασία της χρήση της φωτιάς στην παρασκευή του φαγητού στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου (υπεύθυνη η αρχαιολόγος Ε. Βασιλείου), «Ήπειρος 168/7 π.Χ: Τέλος ή αρχή;», για μαθητές Γυμνασίου, όπου αναδεικνύεται στην περίπτωση της Ηπείρου η διττή σημασία της φωτιάς ως αιτία καταστροφής αλλά και δημιουργίας,, όταν την καταστροφή πολλών ηπειρωτικών οικισμών το 167/8 π.Χ., ακολούθησε η επικράτηση των Ρωμαίων στην περιοχή (υπεύθυνες οι αρχαιολόγοι Ι. Κατσαδήμα, Α. Γιοβανοπούλου) και «Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο», για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες -μαθητές λυκείου, φοιτητές, ενήλικες- (υπεύθυνος ο αρχαιολόγος Χ. Κλείτσας). Τα προγράμματα αυτά θα πραγματοποιηθούν μία- δύο φορές ημερησίως, ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής, οι οποίες είναι
απαραίτητες. Τα ίδια προγράμματα με τη μορφή θεματικών περιηγήσεων και με «αποδέκτες» τους συλλόγους, τα σωματεία και τα ΚΑΠΗ, θα επαναληφθούν στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, επίσης, θα γίνει, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, κι ένα άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Ο τίτλος του είναι «Το ωμό και το ψημένο, ή πώς μεγάλωσε ο ανθρώπινος εγκέφαλος», το πραγματοποιείται από την Ελένη Κοτζαμποπούλου και που απευθύνεται σε μαθητές γ’ έως στ’ Δημοτικού.
Για όλα τα προγράμματα, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 26510-01089.
Στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Άσβεστο πυρ» από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Η δράση με υπεύθυνη την Αγγελική Πανάτση απευθύνεται σε μαθητές στ’ Δημοτικού και α’ Γυμνασίου. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών το πρόγραμμα, που αναφέρεται στην ιερή φωτιά που έκαιγε στο πρυτανείο της πόλης και που έσβηνε μόνο όταν η πόλη βρισκόταν σε κίνδυνο, θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, τηλ.: 26510-25585.
Στα άλλα μουσείαΣτο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει στις 11 και 12 Οκτωβρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτεινό μου λυχναράκι…» για μαθητές δημοτικών σχολείων. Επίσης, στις 12 Οκτωβρίου, στις 7.30 το βράδυ, θα γίνει διάλεξη της δρ. Δωρίνας Μουλού, αρχαιολόγου, με θέμα: «Τα μέσα τεχνητού φωτισμού στην Αρχαιότητα» ενώ το Μουσικό Σχολείο Άρτας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, αμέσως μετά, με τίτλο: «Φως, εσύ, εγώ και το τραγούδι». Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση για ενήλικες στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου που σχετίζονται με τη φωτιά. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Μ. Νιάρου, τηλ.: 26810-71700, 21191, 72958.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες σχολικές ομάδες και προβολή ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χώμα, Νερό, Φωτιά. Ένα ταξίδι στον κόσμο του πηλού», ενώ το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Τζάρες. Τα χειροποίητα πιθάρια του Μεσσηνιακού κόλπου» και «Χτισμένα για να καούν». Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Α. Τζωρτζάτου, Κ. Λάζαρη, τηλ.: 26650-28539, 21417, 29177, e-mail:lbepka@culture.gr.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θεματικές ξεναγήσεις και ψηφιακή θεματική περιήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου στη μόνιμη έκθεση. Στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φέγγε μου να περπατώ». Το πρόγραμμα θα έχει τη μορφή εργαστηρίου και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ζωγραφική αντίγραφου ρωμαϊκού λυχναριού από τη συλλογή του Μουσείου. Στις 13 και 14 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί θεματική ξενάγηση μέσα από τα αντικείμενα που συνδέονται με τις διαφορετικές εκφάνσεις της φωτιάς, στους χώρους της μόνιμης έκθεσης. Θα εκτεθούν δε για πρώτη φορά λυχνάρια από την αποθήκη του μουσείου. Παράλληλα από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου θα γίνονται θεματικές ξεναγήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου (smartphones) και QR codes για μεμονωμένους επισκέπτες στα ελληνικά. Τέλος στη σελίδα του μουσείο στο facebook θα υλοποιηθούν στις 29 Οκτωβρίου και στις 12 Νοεμβρίου, δύο διαδικτυακές εκθέσεις με θέμα ειδικές εικονογραφικές κατηγορίες λυχναριών από τις αποθήκες του μουσείου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Στ. Πούλου, τηλ.: 26820-89892.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου