Στις 6.10 το απόγευμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου και στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης.Την πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση.
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό.
Κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των "Κεφαλάδων" ή κατά άλλους των "Μελανιάδων" (λόγω του χαρακτηριστικού μελαψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των "Στρατηγόπουλων".
Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην Παηδονιά (πλησίον του Παρακαλάμου) του Δήμου Πωγωνίου, όπου βρίσκεται και Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΔΩΝ και κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του κάθε έτος τις 13 Οκτωβρίου, την ημέρα που έχασε την ζωή του (το έτος 2011 -ημέρα Πέμπτη).
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ο Παύλος Μελάς στα παιδικά του χρόνια αγάπησε με πάθος οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι δεν ξεχνάει την Γιαννιώτική του καταγωγή και ο μεγάλος πόθος του να ελευθερωθούν τα Γιάννενα. Ακούει με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες που του λέει ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες του 1821 και η αγάπη του για την πατρίδα γίνεται όλο και πιο δυνατή.
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου για το «παιδί» Παύλο είναι μεγάλη ημέρα και συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση. Για τον απλό κόσμο ο Παύλος Μελάς πέρασε στο θρύλο και κυριάρχησε στις καρδιές του ως ο κύριος εκφραστής του αγώνα. Η λαϊκή μούσα τον είδε σαν άλλο «Κλέφτη κι Αρματολό» κι έτσι, με τον ίδιο τρόπο, τον παρουσιάζει στα τραγούδια της.
Ο Παύλος Μελάς, βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που πολέμησε στο Μακεδονικό Αγώνα, ήταν όμως κορυφαία μορφή. Ο συναγωνιστής τους Κ. Μαζαράκης έγραψε ότι ο Παύλος Μελάς αντιπροσωπεύει «όλην την ιδεολογικήν δύναμιν του αγώνος». Και ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος σημειώνει εύστοχα: «Ο Μακεδονικός αγών υπήρξεν υπόθεσις ολοκλήρου του ελληνικού λαού, αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε, ανεδείχθησαν κατά την διάρκειάν του ηγετικαί μορφαί, αι οποίαι δια των ενεργειών των ή της θυσίας των έδωσαν βαθύτερον περιεχόμενον εις αυτόν. Μεταξύ των ηγετικών αυτών μορφών διακρίνονται ο Ίων Δραγούμης και ο Παύλος Μελάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου