Ένας Γιαννιώτης Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέχθηκε, ανάμεσα σε πολλούς άλλους ευρωπαίους δημιουργούς, να παρουσιάσει στη Λωζάνη της Ελβετίας τις πρωτοποριακές ιδέες και μεθόδους του.
Ο λόγος για τον Βαγγέλη Πανταζή, γιο του γνωστού Αρχιτέκτονα – Μηχανικού, πρ. Έφορου Νεοτέρων Μνημείων και πρ. Αντιδημάρχου Δήμου Ιωαννιτών κ. Σπύρου Πανταζή.
Ο 27χρονος σήμερα Βαγγέλης ασχολήθηκε με την ευρύτερη έννοια της αρχιτεκτονικής (αστικός σχεδιασμός, συντήρηση και αποκατάσταση, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός), αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στον παραμετρικό σχεδιασμό και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική και την κατασκευή. Μάλιστα, οι σπουδές του πάνω στη αργυροχρυσοχοΐα, μια παραδοσιακή γιαννιώτικη τέχνη, συνετέλεσαν στην διαμόρφωση μιας πιο σφαιρικής αντίληψης του σχεδιασμού και των φάσεων υλοποίησής του, σε σχέση πάντα με το οικονομικό και το κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς.
Αυτές τις μέρες λοιπόν ο Βαγγέλης επιλέχθηκε και συμμετέχει με μια πρωτοποριακή του ιδέα, με την ονομασία «Bennet Linkage», στην έκθεση design του ιδρύματος ΙΚΕΑ, στη Λωζάνη της Ελβετίας. Κι επειδή ο τομέας με τον οποίο ασχολείται είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο «Π.Λ.» ζήτησε από τον ίδιο να εξηγήσει και να περιγράψει την βραβευμένη μέθοδό του, που κέρδισε τις εντυπώσεις και θα εκτίθεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Λωζάνης, μαζί με άλλες δημιουργίες νέων ευρωπαίων σχεδιαστών.
Η συνέντευξη
• Τι σημαίνει επιγραμματικά κ. Πανταζή «Bennet Linkage»;-Η ονομασία προέρχεται από ένα μαθηματικό μοντέλο και αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο δεσμό. Στη περίπτωσή μας, τελείως απλά, θα μπορούσε να είναι το: σχεδιάζοντας μεταβαλλόμενα και περιβαλλοντικά προσαρμοζόμενα αντικείμενα.
• Μπορείτε να μας περιγράψετε πιο αναλυτικά την βραβευμένη πρότασή σας;-To «Bennet Linkage» είναι ένα διαδραστικό αντικείμενο, το οποίο στοχεύει να αναπροσδιορίσει την αντίληψη της μεταβλητότητας της αρχιτεκτονικής και του χώρου γενικότερα. Αποτελεί το πειραματικό κομμάτι μιας προηγούμενης ερευνητικής μου εργασίας, με τίτλο «Bridging Digitally Design and Fabrication», με αντικείμενο τις δυνατότητες του ψηφιακού σχεδιασμού και την εισαγωγή ψηφιακών μέσων κατασκευής στην αρχιτεκτονική. To project αυτό εντάσσεται σε μια γενικότερη έρευνα που πραγματοποιεί το γραφείο των Topotheque.
• Ποια κατεύθυνση έχει το πειραματικό κομμάτι της έρευνας αυτής;-Τα πειράματα έχουν πάρει ποικίλες μορφές, αλλά προσανατολίζονται κυρίως σε καινοτόμους τρόπους παραγωγής αντικειμένων, αλλά και στην διάδραση αυτών με το περιβάλλον τους. Στην περίπτωση του «Bennet Linkage», πρόκειται για ένα πρωτότυπο κινούμενο φωτιστικό στοιχείο, το οποίο διαδρά δυναμικά με το περιβάλλον του μέσω αισθητήρων και προσαρμόζεται ανάλογα σε αυτό. Οι παράμετροι που επηρεάζουν την εγκατάσταση, σε πρώτο στάδιο, είναι η φωτεινότητα του χώρου και η απόσταση του χρήστη από αυτή, αλλά στόχος είναι η ανταπόκριση σε μια σειρά περιβαλλοντικών παραμέτρων, αλλά και σε δεδομένα τα οποία κάποιος χρήστης μπορεί να «ανεβάσει» μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής από το κινητό του.
• Ο σχεδιασμός της πρωτοποριακής ιδέας σας βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα ή ακολουθεί τη λογική του «τυχαίου»;-Η βασική αρχή που διέπει το «Bennet Linkage» εντοπίζεται σε ένα κλάδο της μηχανικής, που αφορά τις πλήρως περιορισμένες κινήσεις (fully constrained motion), κινήσεις δηλαδή μεταξύ αλληλένδετων μηχανικών στοιχείων (π.χ. το πιστόνι σε μια μηχανή), των οποίων ο τρόπος σύνδεσης ορίζει απόλυτα και καθοδηγεί την κίνησή τους.
• Ποιό μονοπάτι, ποιά επιστημονική μέθοδο, ακολουθήσατε, μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια πως κινηθήκατε;-H μελέτη αυτή βασίζεται στην εφαρμογή ψηφιακών μέσων για την κατασκευή πρωτότυπων αντικειμένων, τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε μια άλλη οπτική στην προσέγγιση του σχεδιασμού, της υλικότητας και εν γένει της δημιουργικότητας. Μια ιδέα βασισμένη σε μια μηχανική αρχή περιγράφεται αλγοριθμικά, μεταφράζεται σε παραμετρικό μοντέλο κατασκευής έτοιμο προς παραγωγή από ένα ψηφιακό παντογράφο (laser cutter), συναρμολογείται χειρωνακτικά και τίθεται σε κίνηση μέσω κάποιων αισθητήρων οι οποίοι επηρεάζουν τη φωτεινότητα και την κίνηση του τελικού αντικειμένου.
• Η έρευνά σας βρίσκει ανταπόκριση ή καλύτερα κατανόηση για οικονομική υποστήριξη;-To «Bennet Linkage» επιχορηγήθηκε φέτος από το Κοινωφελές Ίδρυμα του ΙΚΕΑ στην Ελβετία και επιλέχθηκε να εκτεθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Λωζάνης, μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη, μεταξύ άλλων δημιουργιών από νέους ευρωπαίους σχεδιαστές.
• Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;-Βεβαίως. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν στην υλοποίηση της ιδέας αυτής, όπως τον σχεδιαστή/γραφίστα Κώστα Σχοινά με τις πολύτιμες κατασκευαστικές του γνώσεις, καθώς επίσης και τα αδέρφια μου, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς επίσης, Μαγδαλένα και Ιάσονα για τη σημαντική τους υποστήριξη και συμβουλές. Τέλος τους: Kretzer Manuel, Rohlek Daniel, Predojevic Stanislava, Li Li, Σδράλη Αρι, Μαρίνη Παύλο και Σπυρίδωνος Τάσο.
Πλούσιο βιογραφικό…
• Ο Βαγγέλης Πανταζής, αν και 27 ετών, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό. Ορκίστηκε πτυχιούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στο τομέα του Ψηφιακού Σχεδιασμού και της Πληροφορικής στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του ΕΤΗ στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας σε γραφεία στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Γερμανία, Κίνα). Το 2007 ίδρυσε με τον αδερφό του Ιάσονα Πανταζή το δημιουργικό γραφείο των Topotheque, το οποίο δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού ως ευρύτερη έννοια και της κατασκευής.
Toν Φεβρουάριο του 2009 πραγματοποίησε στην Αθήνα την πρώτη του προσωπική έκθεση κοσμήματος, σε συνεργασία με την ενδυματολόγο Ιόλη Μιχαλοπούλου, ενώ τον Δεκέμβρη του 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση Topοtheque στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, εικαστικών και design, όπως στη Biennale Θεσσαλονίκης το 2011.
Το project «Bennet Linkage» επιλέχθηκε από το συμβούλιο του ιδρύματος ΙΚΕΑ να συμμετέχει στη έκθεση νέων σχεδιαστών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Λωζάνης.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/14637
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου