«Ζωντανή» όπερα στο Πανεπιστήμιο

Οι «ζωντανές» όπερες της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης «εγκαινιάζονται» και στα Γιάννενα αύριο Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» της πανεπιστημιούπολης, μετά από πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε συνεργασία με τον Όμιλο Αntenna, που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του προγράμματος «The Met: Live in HD» σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η συνεργασία αυτή δίνει την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όχι μόνο να αναδείξει τον πολιτικό του ρόλο αλλά και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το συνεδριακό κέντρο, όπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης Βενετσάνος Μαυρέας.
Για τις δυνατότητες που έχει το συνεδριακό κέντρο, μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής και νέος πρόεδρος της επιτροπής του συνεδριακού κέντρου Γιώργος Νάκος. «Η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε να αξιοποιήσει πλήρως τον χώρο αυτόν. Για πολλά χρόνια ήταν αναξιοποίητος» τόνισε. Η αίθουσα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 1000 άτομα, ενώ στο συνεδριακό κέντρο υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι και χώρος εστίασης. «Αν συνδυαστεί με την αίθουσα Λόγου και Τέχνης και με αυτήν του Τεχνολογικού Πάρκου, μπορούν να φιλοξενηθούν παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια των 3.000 ατόμων» επισήμανε.
Με αφορμή τη φιλοξενία του προγράμματος «The Met: Live in HD», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχώρησε σε αναβάθμιση της αίθουσας του συνεδριακού κέντρου σε οπτικοακουστικό υλικό, ενώ, όπως είπε, ο κ. Νάκος, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα.
Στον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το συνεδριακό κέντρο, αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, η οποία είχε και την ιδέα της συνεργασίας για να έρθουν οι «ζωντανές» όπερες στα Γιάννενα. Όπως είπε, οι συνεννοήσεις με τον Όμιλο Antenna για τις προδιαγραφές της αίθουσας και για το τελικό αποτέλεσμα κράτησαν περίπου 10 μήνες. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα των παραστάσεων της Metropolitan Opera, η οποία προσφέρει ένα διαφορετικό θέαμα λυρικού θεάτρου. Το «ζωντανό» πρόγραμμα προβάλλεται σε δεκάδες χώρες και σε 1700 πολιτιστικές αίθουσες. «Από το 2006, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα, το έχουν δει 9,5 εκατ. θεατές» τόνισε και κάλεσε τους Γιαννιώτες να δηλώσουν το παρών, γνωρίζοντας και απολαμβάνοντας ένα διαφορετικό είδος ψυχαγωγίας. Συνολικά, στην πανεπιστημιούπολη θα προβληθούν μέχρι τον Απρίλιο οκτώ από τις 12 παραστάσεις που έχει προγραμματίσει για αυτή τη σεζόν η Metropolitan Opera.
Η σεζόν για το βραβευμένο πρόγραμμα ανοίγει αύριο με την παράσταση «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Ντονιτσέτι, διάρκειας τριών ωρών. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή σε σκηνοθεσία του Bartlett Sher. Την ορχήστρα διευθύνει ο Maurizio Benini. H Anna Netrebko κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της όμορφης και πλούσιας Αντίνα, ενώ ο Matthew Polenzani είναι ο Νεμορίνο, ο απλός χωρικός που την ερωτεύεται με πάθος. O Μariusz Kwiecien είναι ο υπερόπτης μνηστήρας της Αντίνα, ο λοχίας Μπελκόρε και ο Ambrogio Maestri θα ερμηνεύσει τον ρόλο του μάγου γιατρού «Δρ. Ντουλκαμάρα». Η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Το εισιτήριοΗ γενική είσοδος έχει οριστεί στα 20 ευρώ, με τον κ. Μαυρέα να εξηγεί ότι με το ποσό αυτό καλύπτονται τα δικαιώματα της Metropolitan Opera και του Ομίλου Antenna. «Σε άλλες πόλεις, το εισιτήριο έχει 25 ευρώ. Καταφέραμε, να το μειώσουμε στα 20 ευρώ» είπε. Για τους ανέργους αλλά και για ομάδες άνω των 20 ατόμων το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ. Επίσης, για την αυριανή παράσταση, 100 φοιτητικά εισιτήρια θα επιδοτηθούν μέσω τοπικής χορηγίας (της εταιρίας «Βίκος») στην τιμή των 5 ευρώ αντί των 15 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο γραφείο της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στο μεταβατικό κτίριο της πανεπιστημιούπολης, τηλ. 26510 75880) και στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» (τηλ. 26510 75880).
Την ημέρα της παράστασης, θα πωλούνται εισιτήρια και στο ισόγειο του συνεδριακού κέντρου, από τις 6.25 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων, καθώς επίσης και την πώληση των εισιτηρίων, στις ιστοσελίδες: www.metingreece.com, www.culture.uoi.gr.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/18876/2012-10-12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: