Παράδοση - παραλαβή με φόντο την υποβάθμιση της VIIIης Μεραρχίας

Η υποβάθμιση της VIIIης Μεραρχίας σε Ταξιαρχία, ήταν το θέμα που απασχόλησε χθες, όσους βρέθηκαν στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου στο Πέραμα όπου πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή κατά την διάρκεια της οποίας ο πρώην διοικητής της Μεραρχίας Αθανάσιος Καραγιαννόπουλος παρέδωσε στον Ταξίαρχο Νικόλαο Βούτο.
Ο κ. Καραγιαννόπουλος κατά την διάρκεια της τελετής αναφέρθηκε στην απόφαση να υποβαθμιστεί η Μεραρχία, τονίζοντας αρχικά πως κατέβαλε προσπάθεια για να μην αλλάξει η ονομασία της Μεραρχίας σε Ταξιαρχία, κάτι το οποίο είναι ταυτισμένο με την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.

«Εκείνο που ήταν στο χέρι μου, δηλαδή να παραμείνει το όνομα της Μεραρχίας, το έκανα όταν εν μία νυκτί άλλαξε η επιγραφή σε "Μεραρχία Ηπείρου – Κατσιμήτρος’’», σημείωσε ο κ. Καραγιαννόπουλος, τονίζοντας πως η αλλαγή αυτή δε θα φέρει μεγαλύτερη αποδυνάμωση στο στράτευμα, αλλά μείωση προσωπικού στο Στρατηγείο της Μεραρχίας.
Επίσης, ο κ. Καραγιαννόπουλος ανακηρύχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ως Επίτιμος Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας, κάτι που ο ίδιος σημείωσε με έκδηλη συγκίνηση.
Ο κ. Καραγιαννόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε o γιος ενός αναπήρου του πολέμου του ’40 να είναι ο πρώτος και ο τελευταίος Γιαννιώτης Στρατηγός της VIIIης Μεραρχίας που και μετά την αποστρατεία του θα συνεχίσει να μένει στην οδό 8ης Μεραρχίας».
Παράλληλα ο απερχόμενος διοικητής της VIIIης Μεραρχίας στάθηκε στο έργο που έγινε στην Μεραρχία επί ημερών του, ενώ αναφερόμενος και στον αντικαταστάτη του κ. Βούτο, τόνισε πως θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στις μελέτες που έχουν κατατεθεί ενόψει του ΕΣΠΑ και αφορούν τη συντήρηση και ανακατασκευή του Μουσείου στο Χάνι Εμίν Αγά, την κατασκευή του Μουσείου στα οχυρά Μπιζανίου και την ανακαίνιση του Στρατηγείου της Μεραρχίας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος Διοικητής Ταξίαρχος Νικόλαος Βούτος, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την προσφορά και την προσωπικότητα του απερχόμενου Διοικητή, ενώ υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του, ζητώντας τη συνεργασία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και όλων των αρχών και φορέων της Ηπείρου.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στον κ. Καραγιαννόπουλο απένειμαν τιμητικές πλακέτες ο Διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού, το Λύκειο Ελληνίδων και ο Όμιλος Σκοποβολής, ενώ για τη συνεργασία που είχαν στο θέμα της χάραξης της Ιόνιας Οδού μίλησε ο Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Την τελετή παράδοσης – παραλαβής παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ο Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος και Κεντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, καθώς και εκπρόσωποι των θρησκευτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου.
anex

Δεν υπάρχουν σχόλια: