Διημερίδα για γυναικεία επιχειρηματικότητα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18-3-2010 με μεγάλη επιτυχία, η έναρξη της διημερίδας με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο» στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι γυναικείων συνεταιρισμών από όλη την Ήπειρο και γυναίκες που ενημερώθηκαν για τα πλαίσια δράσης και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

Με την έναρξη των εργασιών της ημερίδας όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο της γυναικείας επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, την τοπική οικονομία, την πολιτιστική παράδοση και τη συγκράτηση των τοπικών πληθυσμών της υπαίθρου.Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από τους ειδικούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη Δ/νση Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους, την διασύνδεση με άλλους συνεταιρισμούς, την προβολή των προϊόντων και την αναβάθμιση της ποιότητάς τους ώστε να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά.
Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε την προσφορά των γυναικείων συνεταιρισμών του νομού μας στην τουριστική προβολή της Θεσπρωτίας και διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση που θα έχουν σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της δράσης τους.

Χαιρετισμός Νομάρχη Θεσπρωτίας
Αγαπητοί δήμαρχοι, ομιλητές , εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αγαπητοί καλεσμένοι, φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και ευχόμαστε αυτή η διημερίδα να δώσει πραγματική ώθηση και πνοή στην γυναικεία επιχειρηματικότητα στο νομό μας.
Καλούμαστε σήμερα, στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, να αναλύσουμε και να υποστηρίξουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ενώ κοιτώντας πίσω στην ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι η γυναίκα αποτελούσε εδώ και αιώνες την οικονόμο του σπιτιού που οργάνωνε και έπρεπε να ανταπεξέλθει με ελάχιστα εφόδια πολλές φορές, στις ανάγκες του πολυμελούς νοικοκυριού της. Πρώτη ύλη ήταν οι καρποί που η ίδια ή η οικογένεια καλλιεργούσε και όφειλε με οικονομία, προνοητικότητα και δημιουργικότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις επιβίωσης όλων των μελών της οικογένειας, διαχειρίζοντας την μικροοικονομία του σπιτιού με ικανότητα σημερινού μορφωμένου και έμπειρου επιχειρηματία. Αυτή η επιχειρηματικότητα ήταν έμφυτη για την γυναίκα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε νομαδική κοινωνία σε κάθε μέρος της γης. Σήμερα λοιπόν που ο καταναλωτισμός και τα επεξεργασμένα, έτοιμα τρόφιμα και προϊόντα, έχουν κατακλύσει τη ζωή μας, η γυναικεία επιχειρηματικότητα έρχεται με εξελιγμένο τρόπο να μπει στη ζωή μας και να δώσει στην γυναίκα μια νέα μορφή δράσης η οποία δεν κλείνεται στα στενά όρια των αναγκών της οικογένειάς της αλλά εκτείνεται κι έξω από την μικρή κοινωνία που ζει και πολλές φορές προσδίδει χαρακτήρα, σήμα αναγνωρισιμότητας σε μια ολόκληρη περιοχή.
Τη σημερινή εκδήλωση την οφείλουμε σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη γεωργία και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα γυναικείων συνεταιρισμών και γυναικείων επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στην ύπαιθρο της χώρας και διατήρησαν την τοπική μας οικονομία και παράδοση.
Η συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια γιατί προκύπτουν θέσεις εργασίας, προσφέροντας διεξόδους σε προβλήματα αξιοποίησης τοπικών πόρων και εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για μικρές ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα με μικρό κύκλο εργασιών και χαμηλά εισοδήματα. Οι επιχειρήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από την έντονη πρόσδεσή τους στα τοπικά παραγωγικά συστήματα. Επιτελούν έναν σημαντικό ρόλο για την ίδια την γυναίκα, για την οικογένειά της και για την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι η δραστηριότητά τους αφορά στη στήριξη της καθημερινής ζωής του τόπου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο του και την τοπική ανάπτυξη.
Ως πολιτεία, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή γυναικών στην επιχειρηματική δράση ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και το συσχετισμό της δικής τους επιχειρηματικότητας με την τουριστική και πολιτιστική προβολή της Θεσπρωτίας. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και όπως έχει διαγραφεί στο νομό μας ,ως ήπια και ευγενώς επεξεργασμένη μορφή επιχείρησης που παράγει προϊόντα που στηρίζονται στην τοπική παραγωγή και διαθέτουν υψηλή ποιότητα και σεβασμό στον άνθρωπο- τολμώ να πω ότι ταυτίζεται με τα μέσα ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσπρωτίας.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη συμμετοχή σας, και τη συμβολή σας στον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής ταυτότητας του νομού Θεσπρωτίας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: