Συνένωση με το δήμο Πάργας ζητά ο δήμος Φαναρίου

Ο δήμος Φαναρίου πρέπει να συνενωθεί με τον δήμο Πάργας, όπως προτείνεται και από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΚΕ, τονίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τόσο από το δήμαρχο Αντώνη Νάστα και δημοτικούς συμβούλους, όσο και από εκπροσώπους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τον βουλευτή Δημήτρη Τσουμάνη.
Οι λόγοι, όπως αναλύθηκαν από το δήμαρχο Φαναρίου, είναι πολλοί και κυρίως το γεγονός ότι οι δυο δήμοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, συμπληρώνει ο ένας τον άλλο και ο δήμος Φαναρίου πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο «Καλλικράτης». Επιπλέον είναι πιστοποιημένος, από τους λίγους «Καποδιστριακούς» στη χώρα και την Ήπειρο, για έργα του ΕΣΠΑ, δεν έχει οφειλές κλπ.
Κάθε άλλη επιλογή, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, θα βρει αντίθετο το δήμιο και τους κατοίκους και θα εγείρει αντιδράσεις. Η θέση αυτή έρχεται λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το χωροταξικό και προφανώς επιδιώκεται να μην υπάρξει άλλη σκέψη ή επιλογή για συνένωση με άλλους δήμους, όπως με τον δήμο Ζαλόγγου.
Πάντως δεν ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα που αφορούν την έδρα και το όνομα, τουλάχιστον δεν αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Ποιοι μετείχαν
Στη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης» στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φαναρίου, παρόντες, εκτός από τον Δήμαρχο Αντώνη Νάστα και τους Δημοτικούς Συμβούλους, ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης, η αντινομάρχης Μαρία Ζέρβα, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νικόλαος Στύλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, Γρηγόρης Γιάγιας. Δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση ο βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος καθώς και ο Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Τα πλεονεκτήματα και η πιστοποίηση
Ο δήμαρχος, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του γραφείου του, έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο «Καλλικράτης» και στο στόχο του οι νέοι Δήμοι να αποτελέσουν ισχυρά κέντρα ανάπτυξης και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά, όλες τις υπηρεσίες που αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Σχετικά με τον Δήμο Φαναρίου ο κ. Νάστας ανέφερε τα εξής:
-Ο Δήμος Φαναρίου έχει οργανωμένη Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία, Τμήμα Προγραμματισμού, Νομική Υποστήριξη, καθώς και Πολεοδομία.
-Διαθέτει υπηρεσία ύδρευσης με συνεργεία ύδρευσης και καθαρισμού.
-Διαθέτει μηχανήματα έργων και εκτελεί πολλά έργα χωρίς εξωτερικούς εργολάβους.
-Στο προσωπικό του περιλαμβάνονται 15 επιστήμονες ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (9 μηχανικοί, 2 οικονομολόγοι, 1 γεωπόνος και 3 απόφοιτοι ΤΕΙ).
-Ο Δήμος Φαναρίου είναι ο πρώτος Καποδιστριακός Δήμος στην Περιφέρεια Ηπείρου και ενδεχομένως και στην Ελλάδα, που έλαβε πιστοποίηση για έργα του ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 212 Δήμοι σε σύνολο 1.034 πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., δηλαδή μόλις ένας στους πέντε Δήμους.
-Υλοποιεί και σχεδιάζει πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και η Σύνδεση του Καναλλακίου με την Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 8.150.000,00€. Το έργο αυτό είναι το πρώτο στην Ήπειρο, του οποίου οι λογαριασμοί πληρώνονται από το ΕΣΠΑ.
-Είναι ο έκτος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό στην Ήπειρο, σε σύνολο 76 πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., ενώ αποτελεί και έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που έχει θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
-Δεν έχει πάρει κανενός είδους δάνειο και ως εκ τούτου είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που διαθέτει πιστωτικό υπόλοιπο στα ταμεία του.
«Επομένως, συμπέρανε ο κ. Νάστας, πληρούμε τις προϋποθέσεις που θέτει ο «Καλλικράτης» για τους νέους Δήμους. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, ένας Δήμος ο οποίος έχει πιστοποιηθεί, διαθέτει πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες, παράγει έργο και είναι από τους Δήμους που πρωτοπορούν στην Ήπειρο και στην Ελλάδα, να καταργηθεί. Αυτό είναι ενάντιο στους στόχους του Καλλικράτη και ενάντιο σε κάθε λογική. Αντιθέτως ένας τέτοιος Δήμος, επεσήμανε ο Δήμαρχος Φαναρίου, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως υποδοχέας Δήμων που δεν πληρούν τους όρους του Καλλικράτη, και να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης για τους Δήμους αυτούς».
Ο ένας δήμος συμπληρώνει τον άλλο
Αυτό προκύπτει και από τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι οι νέοι Δήμοι να έχουν ένα συμπαγές σχήμα, γεωγραφικά, προσεγγίζοντας το τέλειο σχήμα που είναι ο κύκλος. Ο Δήμος Φαναρίου διαθέτει συμπαγές σχήμα και η έδρα του είναι τοποθετημένη στο κέντρο αυτού, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και στα 21 τοπικά διαμερίσματα του Δήμου και μειώνοντας τις μετακινήσεις των δημοτών του.
Καταλήγοντας ο κ. Νάστας, υιοθέτησε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ η οποία στηρίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βάσει της εξειδικευμένης αυτής μελέτης, προτείνεται η συνένωση των Δήμων Φαναρίου και Πάργας, καθώς και προσάρτηση στον νέο αυτό Δήμο των τοπικών διαμερισμάτων Βράχου, Χειμαδιού και Εκκλησιών από τον Δήμο Ζαλόγγου. Πάντως αποσχίσεις δημοτικών διαμερισμάτων δεν προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Ο κ. Νάστας αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Δήμο Πάργας, καθώς οι δύο Δήμοι συνδέονται με ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς, στηρίζονται στην αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε μεγάλο βαθμό ενώ οι δημότες τους έχουν αναπτύξει και οικονομικές σχέσεις, περισσότερο από άλλους όμορους Δήμους. Εν ολίγοις, τόνισε ο κ. Νάστας, ο ένας Δήμος συμπληρώνει τον άλλο.
Τοποθετήσεις εκπροσώπων νομαρχίας και του βουλευτή
Στις τοποθετήσεις τους, τόσο η αντινομάρχης κα Ζέρβα όσο και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Στύλος και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας κ. Γιάγιας, τάχθηκαν υπέρ της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπει τρεις Δήμους στον Νομό της Πρέβεζας και ειδικότερα, υπέρ της συνένωσης των Δήμων Φαναρίου και Πάργας. Δεσμεύτηκαν από κοινού να πραγματοποιηθεί τάχιστα ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης» και να υπάρξει επίσημο ψήφισμα με τις θέσεις αυτές. Άλλωστε, εντός των ημερών προβλέπεται η ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών από τον κ. Ραγκούση, οπότε οι όποιες αποφάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ληφθεί και αποσταλεί έγκαιρα.
Ο κ. Στύλος σημείωσε με νόημα, πως όσοι γνωρίζουν έστω και λίγα πράγματα για τον Νομό της Πρέβεζας, για το γεωγραφικό ανάγλυφο του Νομού, τις κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις, καθώς και άλλα κριτήρια, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν με το χωροταξικό που προβλέπει τρεις Δήμους στον Νομό, δηλαδή την ένωση των Δήμων Φαναρίου - Πάργας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύνολο των δύο Δήμων διαθέτει ικανό πληθυσμό, περίπου 15.000 κατοίκους, ωστόσο ο πληθυσμός αυτός τους καλοκαιρινούς μήνες εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Ο κ. Γιάγιας τόνισε ότι ο Νομάρχης κ. Ιωάννου θα στηρίξει την πρόταση αυτή σε όλα τα όργανα και όλα τα επίπεδα.
Αντιδράσεις αν δεν γίνει αυτή η συνένωση
Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου. Όλοι ανεξαιρέτως υπεραμύνθηκαν της πρότασης της ΚΕΔΚΕ για συνένωση των Δήμων Φαναρίου και Πάργας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη λαϊκή βούληση η οποία από καιρό έχει εκδηλωθεί έντονα. Επανειλημμένως τόνισαν ότι οποιοδήποτε άλλο χωροταξικό σχέδιο θα βρει το σύνολο των δημοτών του Φαναρίου αντίθετους, θα προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα και θα εγείρει ισχυρές και δυνατές αντιδράσεις.
Τέλος, ο βουλευτής κ. Τσουμάνης ζήτησε με τη σειρά του να υπάρξουν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων και της Νομαρχίας, διότι αυτές θα ληφθούν υπόψη όταν υπάρξει σχετική συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: