«Όχι» της πανεπιστημιακής κοινότητας στις περικοπές

Με ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου διαφωνεί στα μέτρα του υπουργείου

Στους μειωμένους κατά 10% προϋπολογισμούς που ζητά η κυβέρνηση αντιδρά σύσσωμη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που με ψήφισμα της Συγκλήτου καταθέτει την διαφωνία της στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ ζητά αύξηση της χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η μείωση των δαπανών για το 2010 μέσα από τους τροποποιημένους προϋπολογισμούς αναμένεται να φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 14% σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα.

Όμως, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ζητώντας να μην γίνει καμία τροποποίηση στον προϋπολογισμό. Τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, όπως είχαν προαναγγείλει μπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων το πρωί, ζητώντας να μην γίνει καμία περικοπή στον τομές της φοιτητικής μέριμνας..

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν και στιγμές έντασης, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια.
Το ψήφισμα του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μετέφερε ο Καθηγητής Δημήτρης Νούτσος ζητώντας κοινό αγώνα από φοιτητές, καθηγητές και πρυτανικές αρχές.
Τα μέλη ΔΕΠ καταδικάζουν κατηγορηματικά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών και ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης στο 15%, τριπλασιασμό των δαπανών για έρευνα.
Την αντίθεσή τους στις περικοπές εξέφρασαν και πολλοί Καθηγητές- μέλη της Συγκλήτου, επισημαίνοντας πως η υγεία και η παιδεία θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτές.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης υπογράμμισε το πρόβλημα που δημιουργείται από το μειωμένο προϋπολογισμό, τόνισε ωστόσο πως είναι υποχρεωμένες οι πρυτανικές αρχές να τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό προκειμένου να μπορούν να εγκριθούν δαπάνες από τον Επίτροπο.
«Κάθε ένταλμα απαιτεί τροποποιηθέντα προϋπολογισμό, διαφορετικά δεν πρόκειται να εγκριθεί. Θα σταματήσει να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τόνισε δε πως η «φιλοσοφία» της τροποποίησης του προϋπολογισμού, κινείται στο να μην μειωθούν οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την φοιτητική μέριμνα.
Εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ο φοιτητής Γιώργος Φερεντίνος ζήτησε να μην γίνει καμία περικοπή στη φοιτητική μέριμνα και η Σύγκλητος να βάλει φρένο σε μέτρα που πλήττουν το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν παιδεία.
anex.

Δεν υπάρχουν σχόλια: