Οι "Μαύρες Χήρες" πίσω από την επίθεση στη Μόσχα

Iσχυρές εκρήξεις σε δύο σταθμούς του μετρό στην Μόσχα - δεκάδες νεκροί

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί σήμερα Δευτέρα σε δύο σταθμούς του Μετρό της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άτομα. Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό 19 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο σταθμό Λιουμπιάνκα και άλλοι 14 στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Itar-Tass και Ria Novosti.


Βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας
Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 07:56" [06:56 ώρα Ελλάδας], στονσταθμό Λιουμπιάνκα, ενώ η δεύτερη στο σταθμό του Παρκ Κουλτούρι στις 08:38" [07:38 ώρα Ελλάδας].
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την πρώτη έκρηξη στο σταθμό Λιουμπιάνκα σκοτώθηκαν 19 άτομα και τραυματίστηκαν 11, ενώ από την έκρηξη στο Παρκ Κουλτούρι οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 14 και οι τραυματίες στους 15.

Νωρίτερα, η εισαγγελία της Μόσχας είχε ήδη ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια": "Ξεκίνησε έρευνα ύστερα από τις δύο εκρήξεις στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρι του μετρό για [...] τρομοκρατική ενέργεια", ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει την περιοχή, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες για την απομάκρυνση των τραυματιών χρησιμοποιούνται ακόμη και ελικόπτερα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις υπόγειες διαβάσεις, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες γραμμές του μετρό παραμένουν σε λειτουργία.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας διαπράχθηκαν από γυναίκες, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας.

"Δύο γυναίκες τρομακράτες πραγματοποίησαν αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις", δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ στους δημοσιογράφους στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι.

Δηλώσεις του εισαγγελέα της Μόσχας
"Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το στοιχείο ότι τα εκρηκτικά ήταν επιδεμένα στο σώμα, 19 άνθρωποι είναι νεκροί", δήλωσε ο κ. Σιομίν στους δημοσιογράφους σχετικά με την πρώτη έκρηξη στον σταθμό Λιουμπιάνκα, ενώ νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για 25 νεκρούς από την έκρηξη αυτή.

"Το σενάριο ήταν παρόμοιο" και στη δεύτερη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στο Παρκ Κουλτούρι περίπου στις 8:40 [τοπική ώρα, 7:40 ώρα Ελλάδας], δήλωσε ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας ότι "σε ό,τι αφορά το Παρκ Κουλτούρι δεν έχω συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά υπάρχουν σίγουρα 14 νεκροί".

"Αυτοί δεν είναι οι οριστικοί αριθμοί: τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για να σώσουμε ζωές", κατέληξε ο κ. Σιομίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: