Φιλιάτες: Έργα βραβευμένων μαθητών μετατράπηκαν σε…. «τζιχάντ»

Τι λέει η τέως Διευθύντρια του ΓΕΛ Φιλιατών
Την σχολική χρονιά 2011-2012, με συμμετοχή μαθητών και καθηγητών οι αίθουσες του Γενικού Λυκείου Φιλιατών είχαν διακοσμηθεί με πανέμορφες εικαστικές παραστάσεις και έδιναν στο χώρο μια ομορφιά και μια μοναδικότητα – που την απολάμβαναν μαθητές και επισκέπτες- τις θαύμαζαν όσοι τις έβλεπαν…σε μια προσπάθεια να αλλάξει όψη η εικόνα του μοναδικού Γενικού Λυκείου της πόλης.

Η θεματογραφία και τα σχέδια που είχαν επιλεγεί, ήταν αποκλειστικής επιλογής των μαθητών κάθε τμήματος και εμπνευστές σε αυτήν την προσπάθεια οι καθηγητές καλλιτεχνικών κκ Γκαλντέμη Δήμητρα και Κανδυλιώτης Χαράλαμπος οι οποίοι δίδασκαν το μάθημα Επιλογής Ελεύθερο Σχέδιο. Μαθητές και καθηγητές προχώρησαν σε μια σειρά έργων με τη συμμετοχή και κάποιων γονέων τους, δημιουργώντας ένα κλίμα γιορτής μέσα από τη μαγεία της δημιουργίας!
Επιδιωκόμενος στόχος ήταν, πέρα από την εφήμερη διασκέδαση των μαθητών, να δημιουργηθεί ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον – με χαρούμενες εικόνες, πολλά χρώματα και οικολογικά μηνύματα- στις τάξεις που δρουν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα οι μαθητές μπόρεσαν να παρέμβουν στο δημόσιο αυτό χώρο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποτυπώσουν το λόγο τους και να αναπτύξουν τις αισθήσεις, τη φαντασία και την ελευθερία έκφρασης μέσα από εναλλακτικές μορφές τέχνης. Σκοπός τους των καθηγητών αυτών ήταν να δημιουργήσουν σχολικές τάξεις που θα δώσουν την αφορμή στους μαθητές αλλά και στους γονείς να διεκδικήσουν έναν άλλο χώρο σκέψης και ζωής. Να βγουν από το γκρίζο μονότονο χρώμα και να αποκτήσουν χαρούμενες αίθουσες, με έμπνευση και καλλιτεχνική διάθεση.
Η δημιουργία των έργων διήρκεσε περίπου δύο (2) σχολικά έτη και ολοκληρώθηκαν έξι παραστάσεις μία σε κάθε τμήμα. Η ζωγραφική γινόταν σταδιακά και μόλις τελείωνε η μια αίθουσα προχωρούσαμε στην επόμενη. Τα έξοδα των υλικών (χρώματα-πινέλα) καλύ-φθηκαν αποκλειστικά από χορηγούς (Vital και Berling) από καταστήματα του νομού Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και δεν υπήρξε καμιά επιχορήγηση από το Δήμο και τη Σχολική Επιτροπή.
Η προσπάθεια αυτή δεν εντάχθηκε σε κανένα πρόγραμμα και μοναδικό μέλημα των καθηγητών των Καλλιτεχνικών, ήταν να προσφέρουν στους μαθητές και στην τοπική κοινωνία μία εικαστική παρέμβαση που θα ομορφύνει την καθημερινότητά τους, θα εξάπτει τη φαντασία τους και θα προκαλεί το διάλογο πάνω σε εικαστικά ζητήματα,δίνοντάς τους την ευκαιρία για βιωματική επαφή με μία σύγχρονη μορφή τέχνης, που δεν ζει κλεισμένη στα μουσεία και τις γκαλερί, αλλά απευθύνεται σε όλους.
Για να επισημάνουμε την αποδοχή των μαθητών θα αναφέρουμε ότι όσες εκδηλώσεις η καταλήψεις πραγματοποίησαν τις σεβάστηκαν στο έπακρο,γεγονός που δεν μπορούμε να πούμε και για κάποιους άλλους.Παραβλέποντας τη σημασία αυτής της προσπάθειας η τωρινή Δ/νση του Λυκείου προχώρησε στην κάλυψη αυτών των έργων με ένα λευκό χρώμα κατά το παράδειγμα των λευκών κελιών των ψυχιατρείων.Ιστορικά,αυτά τα έκαναν οι αγράμματοι στα χωριά για να ασπρίσουν τις εκκλησίες από την κάπνα των κεριών ,καθώς επίσης και οι βάρβαροι…!
Παραθέτουμε μια δημοσίευση της καθηγήτριας κ.Γκαλντέμη Δήμητρας για το γεγονός:
Πριν από μερικά χρόνια,μαζί με τους μαθητές μου (Β Επιλογής Ελεύθερο Σχέδιο ΓΕΛ Φιλιατών) ζωγραφίσαμε στον τοίχο της τάξης μας την » Έναστρη Νύχτα » του Vincent van Gogh. Η χαρά με την οποία δούλεψαν ακούραστα όλα τα παιδιά ήταν απερίγραπτη! Όταν δε ολοκληρώθηκε το έργο,η ικανοποίησή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Οι υπόλοιπες αίθουσες του Λυκείου φιλοτεχνήθηκαν από εξαίρετο συνάδελφο Καλλιτεχνικών μαζί με μαθητές των άλλων τμημάτων.
Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα πως η τωρινή Διεύθυνση του Λυκείου αποφάσισε και έβαψε προσφάτως όλους τους τοίχους των αιθουσών λευκούς! Σβήστηκαν έτσι τα έργα των παιδιών,ο κόπος τους, ο ενθουσιασμός, οι αναμνήσεις τους, το αποτύπωμά τους. Χάθηκε ένα ταξίδι τους στη φαντασία,στη μαγεία της έκφρασης και της δημιουργίας…
Θα ήθελα να μάθω τον σκοπό αυτής της ενέργειας. ΓΙΑΤΙ;;; Μήπως οι σχολικές αίθουσες είναι πιο όμορφες με ολόλευκους,γυμνούς τοίχους; Μήπως είναι βρωμιά η ζωγραφική στον τοίχο; Μήπως οι γραμμές,τα σχήματα και τα χρώματα μεταφέρουν επικίνδυνους ιούς και μικρόβια; Μάλλον έτσι θα είναι…γι’ αυτό η Διεύθυνση του σχολείου έβαψε άσπρους τους τοίχους-φοβήθηκε μήπως «κολλήσει» Τέχνη!!! Ας είναι αθεράπευτοι όσοι κουβαλούν το «μικρόβιο» της Τέχνης! Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΑΡΙΝΑ : Τέως Διευθύντρια του ΓΕΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ







www.thesprotikospalmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: