Ελπιδοφόρα πρεμιέρα στην Ήπειρο…

Έντεκα εκατομμύρια για πέντε αρχαιολογικούς χώρους στην Ήπειρο
Μεγάλη πρεμιέρα από τον τομέα του πολιτισμού κάνει το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου. Η πρώτη πρόσκληση είναι ήδη στον αέρα και με ενδεικτικό προυπολογισμό που φτάνει τα έντεκα εκατομμύρια.
Αφορά σε έργα ανάδειξης κι αποκατάστασης σε πέντε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.
Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, της Κασσώπης και των Γιτάνων.

Πρόκειται για δράση, η οποία περιλαμβάνει έργα που εντάσσονται στην «πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, η οποία είναι ένα συνολικό πρόγραμμα που αφορά στην ενοποίηση διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων πέντε θεάτρων και επιμέρους πολιτιστικών διαδρομών, με αναβαθμισμένες σύγχρονες υποδομές.
Επίσης προβλέπει έργα που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των μνημείων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στον περιβάλλοντα χώρο αυτών.
Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ουσιαστικά η συνέχιση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης όπως επίσης και των έργων στη Νικόπολη, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι θα δοθεί η δυνατότητα, για πρώτη φορά, να αναδειχθούν οι σπουδαίοι, πλην όμως σχεδόν εγκαταλειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι της Αμβρακίας, της Κασσώπης και των Γιτάνων.
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα, της νέας προγραμματικής περιόδου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.
Η πρόταση για τα Αρχαία Θέατρα, αποτελεί την πρώτη οργανωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.
Το έναυσμα για την κατάρτιση της πρότασης της περιφέρειας δόθηκε από τη συνεργασία που είχε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος με την περιφέρεια Ηπείρου. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου διαμορφώνεται με συνεκτικό κρίκο τους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνης, ενώ αφορά συνολικά οκτώ αρχαίους χώρους θέασης, που επεκτείνονται σε 344 χιλιόμετρα διαδρομής και αναφέρονται σε ιστορία 2.300 χρόνων.

epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: