O «Alexis κέρδισε μία ευκαιρία»: Νέα εποχή, με ερωτηματικά, βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

Το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τη Δευτέρα, με τις ευρωπαϊκές εφημερίδες να μιλούν για ιστορική νίκη και τις απαρχές μίας νέας πολιτικής εποχής στην Αθήνα. Παντού προτάσσεται όμως το ρίσκο και η πρόκληση που περιμένει την ελληνική κυβέρνηση: Οι περισσότερες αναλύσεις βλέπουν πως θα χρειαστεί συμβιβασμός στις επερχόμενες διαβουλεύσεις που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.


Καθώς οι φακοί του διεθνούς Τύπου είχαν στραφεί στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, το ενδιαφέρον είχε ήδη εξαρχής επικεντρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ημέρες. Πλέον, το ερώτημα που θέτουν πρωτοσέλιδα και αναλύσεις εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει στάση πραγματιστή ή ριζοσπάστη: Τα περισσότερα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως στρατοπέδου, θεωρούν (ή... ελπίζουν) το πρώτο.

«O Tσίπρας κρατά στα χέρια του την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας»: Χωρίς περιστροφές, ο βρετανικός Guardian γράφει πως «καμία πλευρά δεν θέλει η Ελλάδα να βγει με συντριβή από την ευρωζώνη, αλλά οι θέσεις τους είναι πολύ μακριά και στην παρούσα φάση αγεφύρωτες».

«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Τσίπρας θα είναι ο μοναδικός χωρίς γραβάτα σε έναν ισχυρό συμβολισμό» σημειώνει η εφημερίδα, που δεν παραλείπει ότι ο «θρίαμβοςτου Τσίπρα θα αντηχήσει πέραν των Βαλκανίων», είτε για κόμματα όπως το ισπανικό Podemos, τον ιταλό Μπέπε Γκρίλο, το ιρλανδικό Sinn Féin (ως «αντισυστημικά») είτε ακόμη και για Ολάντ και Ρέντσι που δυσφορούν με την πρωτοκαθεδρία της λιτότητας στο ευρωπαϊκό μείγμα.

Το γερμανικό Spiegel δεν διστάζει να υπενθυμίζει ότι η έκβαση της κάλπης «μπορεί άνετα να αναγνωριστεί ως σενάριο καταστροφής: Η Αθήνα δεν τηρεί πλέον τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, και όταν τα λεφτά τελειώσουν, ο Τσίπρας σταματά μονομερώς να εξυπηρετεί το χρέος, η ΕΚΤ αρνείται να αναχρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, η χώρα πέφτει ξανά στην κρίση και εξαναγκάζεται σε έξοδο από το ευρώ».

Ωστόσο, το περιοδικό βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα «να έχει κερδίσει μία ευκαιρία»: «Δεν χρειάζεται να συμβεί το καταστροφικό σενάριο. Ίσως η χθεσινή ημερομηνία περάσει στην Ιστορία που θα ξεκινήσει επιτέλους η πολιτική αναένωση της Ελλάδας και ο Τσίπρας έχει πραγματικά το θάρρος να τα βάλει με μεγιστάνες της ναυτιλίας και των ΜΜΕ». Στο ερώτημα περί πραγματισμού ή ριζοσπαστισμού, το περιοδικό απαντά: «Πιθανώς ο Τσίπρας είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, αλλά να επιδιώξει λύση διά της διαβούλευσης με τους πιστωτές».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «τώρα, ο Τσίπρας έχει την επιλογή» και επίσης θέτει το ερώτημα εάν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «θα προχωρήσει σε συμβιβασμό με την τρόικα ή θα ρισκάρει τη χρεοκοπία».

«Οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη δεν ευνοούν τον Τσίπρα» γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως «ως πρωθυπουργός δεν θα βρει συντρόφους του σε καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και επιπλέον η Ευρωζώνη θα μπορούσε να σχετικά καλά ένα GRexit». «Αυτό που δεν μπορεί να παρακάμψει ο Τσίπρας είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό, είτε από την ΕΕ είτε από τις αγορές, και έτσι έχει την επιλογή μεταξύ συμβιβασμών με την τρόικα ή μίας μεγάλης χρεοκοπίας που θα βύθιζε τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην άβυσσο» καταλήγει η εφημερίδα.

Με διαφορετικούς μεν τόνους αλλά ανάλογη οπτική, η γαλλική Liberation -που κλίνει προς τα Αριστερά και ήταν πολύ φιλική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο- τιτλοφορεί το κεντρικό της άρθρο τη Δευτέρα με το σαφές και μονοσήμαντο «συμβιβασμός».

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γράφει, έστω κι αν «λίγοι ψηφοφόροι του πιστέλουν σε ένα φωτεινό μέλλον αλλά η ψήφος τους ήταν ψήφος απόρριψης», είναι ένα σημάδι που η ΕΕ πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ώρα συμβιβασμού βάσει αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ο δρόμος για τον συμβιβασμό είναι πολύ στενός. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας -που κουβαλά ίσως υπερβολικά πολλές ελπίδες- έχει συνείδηση της πραγματικότητας» γράφει η Liberation.

Με μία αναλογία σχετικά τολμηρή, οι Financial Times ρωτούν «εάν ο Τσίπρας θα αποδειχθεί Λούλα ή Τσάβες». Ο αρθογράφος της εφημερίδας επισημαίνει σε αρκετά σημεία πως η ανάδειξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται με πολλά που θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου: Εκείνος «είχε συγκρουσιακή πολιτική τακτική και πύρινη ρητορική αλλά στα ουσιαστικά σημεία της εξωτερικής του πολιτικής ήταν πραγματιστής» σημειώνει.

Ο αρθογράφος θεωρεί πρόωρη ακόμη την οριστική απάντηση στο ερώτημα της πορείας που θα ακολουθήσει ο Τσίπρας. «Εάν ακολουθήσει την οδό του πραγματισμού, τον ευνοεί ότι σήμερα η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη μετεμφυλιακού χαρακτήρα ιδεολογική εμπόλεμη κάτασταση του 1981, αλλά δεν τον ευνοεί ότι τα ακραία αριστερά τμήματα απεχθάνονται τον πραγματισμό» λέει, καταλήγοντας πως «η ασφαλέστερη εκτίμηση είναι ότι, σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πιθανότερο είναι πως ο Τσίπρας δεν θα μείνει στην κυβέρνηση για οκτώ συνεχή χρόνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια: