«Φλέβα χρυσού» για την Ήπειρο, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού

«Φλέβα χρυσού» μπορεί να αποδειχτεί για την Ήπειρο ο εναλλακτικός τουρισμός. Τη διαπίστωση αυτή είχαν τη δυνατότητα να κάνουν για μια ακόμη φορά, όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή ειδική συνάντηση εργασίας που έγινε σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων και η οποία είχε γενικό θέμα: «Τουριστικός Προορισμός Ήπειρος».
Η συνάντηση έγινε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμων, φορέων τουρισμού και της Ελληνογερμανικής συνέλευσης. Γερμανοί εμπειρογνώμονες μετέφεραν τεχνογνωσία για την ανάπτυξη πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, με επίκεντρο τα πλεονεκτήματα της Ηπειρωτικής φύσης.

Μετά την εισαγωγική ενημέρωση, συγκροτήθηκαν γκρουπ ανά Περιφερειακή Ενότητα, στα οποία έγινε διερεύνηση και συγκρότηση των άμεσων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Θεμελιώδης αρχή για την επίτευξη του συνδυαστικού τουριστικού σχεδίου, είναι η δικτύωση των φορέων, ενώ κρίνεται απαραίτητη και η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Ήπειρο.
Το μέλος της Ελληνογερμανικής συνέλευσης κ. Γκαμπριέλα Σάινερ, σε δηλώσεις της εκφράστηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου και για την αναγκαιότητα ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Γιώργος Τάσσιος, ανέφερε ότι στις προτεραιότητες των επιχειρηματιών του τουρισμού της Ηπείρου, είναι η οργάνωση προγραμμάτων για ποδηλατικό τουρισμό, για τον πεζοπορικό τουρισμό καθώς και για τον τουρισμό με τροχόσπιτα.
Στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου
Η πρώτη προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών των ανωτέρω τριών κατηγοριών, θα γίνει με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.
Στη συνάντηση εργασίας, αν και υπήρξε ικανοποιητική προσέλευση επιχειρηματιών τουρισμού, δεν συνέβη το ίδιο και από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ των Δημάρχων που έδωσαν το παρών ήταν κ. Χρήστος Τσιρογιάννης (Άρτας) και Ανδρέας Παπασπύρου (Κόνιτσας), που από την πλευρά τους σε δηλώσεις στο vimanes στάθηκαν στην ανάγκη να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν οι πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές που υπάρχουν στα όρια των Δήμων τους.
Η χθεσινή συνάντηση αναμένεται να έχει και συνέχεια σε επίπεδο επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν κατατεθεί ή και εκείνων που ενδεχομένως θα προτείνουν στη συνέχεια φορείς του τουρισμού, με αντικειμενικό σκοπό την περαιτέρω προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, αλλά και με νέα ενδιαφέροντα.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται άλλωστε συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο από όλες τις πλευρές επισημαίνεται, ότι αύξηση των τουριστών και εν γένει περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν ενεργοποιηθούν έντονα και συστηματικά όλοι, όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: