Υποψήφιος απολογείται για κακούργημα λίγο πριν την κάλπη!!!

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία, εγείρει η κλήση σε απολογία από τον ανακριτή, 4 μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, την 21η Ιανουαρίου, του υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην Δημάρχου Παραποτάμου Ιωάννη Τζάνη, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.
Ο κ. Τζάνης, όπως και εκείνοι που τον επέλεξαν να εκπροσωπήσει το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία, γνώριζε ότι εκκρεμεί η απολογία του για τη γνωστή υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος των διακοσίων και πλέον χιλιάδων ευρώ, για το έτος 2010, στο Δήμο Παραποτάμου, όπου διετέλεσε επί σειρά ετών Δήμαρχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η αρχική κλήση για την απολογία του ήταν για τις 9 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του (!!!) και κατά την οποία ο κατηγορούμενος πρώην Δήμαρχος ζήτησε και έλαβε… προθεσμία για να απολογηθεί.
Και μπορεί η προθεσμία να εδόθη για ημερομηνία κατά την οποία τα δικαστήρια πιθανόν να είναι κλειστά λόγω εκλογών – γεγονός που γεννά μια σειρά ερωτηματικών – απ’ την άλλη ουδείς βεβαίως εμποδίζει τον κ. Τζάνη να ζητήσει να απολογηθεί νωρίτερα του προγραμματισμένου, ώστε –τουλάχιστον – σε περίπτωση που δεν κριθεί υπόδικος και αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων, να έχει ένα ελάχιστο επιχείρημα απέναντι στους Θεσπρωτούς των οποίων την ψήφο διεκδικεί!

Το ιστορικό της υπόθεσης
Όπως είναι γνωστό τον Ιούλιο του 2011, γνωστοποιήθηκε στο Δήμο Ηγουμενίτσας το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών για την οικονομική κατάσταση των Δήμων που συνενώθηκαν με το Δήμο Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Τ.Α.
Στο Δήμο Παραποτάμου, τα οικονομικά στοιχεία είναι τουλάχιστον πολύπλοκα… αφού το έλλειμμα ανέρχεται τελικά σε 225.228,33€ και οφείλεται σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών:
«1. Αναλήψεις από Τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν καταχωρήθηκαν στο τηρούμενο Βιβλίο Ταμείου, δεν μας αιτιολογήθηκε ο σκοπός τους, δεν μας γνωστοποιήθηκε ο δικαιούχος, δεν μας επιδείχθηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά:
Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου € 196.955,97
2. Ασφαλιστικές εισφορές και παρακρατούμενοι φόροι, των οποίων από τα στοιχεία που μας τέθηκαν υπόψη δεν αποδεικνύεται η καταβολή τους:
• Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου € 22.578,53
3. Κρατήσεις Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων για τις οποίες είτε δεν εκδόθηκαν Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής, είτε καταχωρήθηκαν δυο φορές στο ταμείο:
• Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου € 5.639,83»
Η ΕΔΕ που ακολούθησε διαπιστώνει «σωρεία ελλείψεων παραστατικών στοιχείων» στο Δήμο Παραποτάμου και θεωρεί επιβεβλημένο να γίνει Άμεσος Διαχειριστικός Έλεγχος και για τα προηγούμενα Οικονομικά Έτη.
Η ΕΔΕ εισηγείται την ποινική και πειθαρχική δίωξη τόσο των δύο υπαλλήλων του ταμείου του Δήμου Παραποτάμου, όσο και του πρ. Δημάρχου κ. Ιωάννη Τζάνη, διότι «ως Δήμαρχος δεν τήρησε με ακρίβεια τους Νόμους (ειδικά ως προς τη χρηστή διαχείριση)», ενώ «δεν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο προς τους υπαλλήλους του Δήμου για την ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου».
Μάλιστα, χαρακτηρίζει την ζημία που υπέστη ο Δήμος Παραποτάμου «ιδιαίτερα μεγάλου βαθμού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα συνοδευτικά έγγραφα της ΕΔΕ (καταθέσεις μαρτύρων, υπομνήματα κ.α.) περιγράφεται ως πάγια τακτική εκτέλεσης έργων, η ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία από το Δήμαρχο Παραποτάμου, έργων σε πρόσωπα της επιλογής του που δεν εξέδιδαν παραστατικά. Αναφέρεται δε, ότι για τα ποσά αυτά ο Δήμαρχος έβρισκε και τελικά πήγαινε στην ταμειακή υπηρεσία παραστατικά από άλλα πρόσωπα!
Οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί έχουν ήδη ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κρατήσεις που αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές Νομικών Προσώπων του Δήμου Παραποτάμου, επίσης δεν φαίνεται να έχουν καταβληθεί, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο ίδιος τρόπος διαχείρισης ασκήθηκε και στην ΤΕΔΚ του Νομού Θεσπρωτίας της οποίας παλαιότερα υπήρξε πρόεδρος ο κ. Τζάνης, αλλά και τι ακριβώς είχε συμβεί στο Δήμο Παραποτάμου τα προηγούμενα έτη της θητείας του, αφού ο έλεγχος αυτός αφορούσε μόνον το τελευταίο έτος της θητείας του, δηλαδή το 2010!

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας
Μετά από τα παραπάνω η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας, τον Ιούλιο του 2011, ομόφωνα αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον τότε Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ώστε η δικαιοσύνη να επιληφθεί των αξιόποινων πράξεων που προκύπτουν.
Τρεισήμισι χρόνια μετά και ενώ οι υπάλληλοι που εμπλέκονταν στην υπόθεση, έχουν απομακρυνθεί από την εργασία τους μετά το πόρισμα της ΕΔΕ, ο πολιτικός τους προϊστάμενος, πρώην Δήμαρχος Παραποτάμου, όχι απλά δεν έχει υποστεί καμία κύρωση αλλά πολιτεύεται και ως υποψήφιος για… βουλευτική ασυλία.
Πάντως είναι απορίας άξιο, πως μέσα σε όλα αυτά θα καταφέρει να βρει τις… χρυσές τομές ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας κ. Ερρίκος Μητσιώνης, ο οποίος εν πολλοίς… έχρισε τον κ. Τζάνη υποψήφιο βουλευτή, όντας επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του και διατηρώντας σήμερα τη θέση του μονίμου νομικού συμβούλου του… μηνυτή του κ. Τζάνη, Δήμου Ηγουμενίτσας!

Β.Γκ.


http://www.vdella.com/ekloges-15/9143-2015-01-14-21-44-09.html





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος μίλησε για κλεπτοκρατική συμμορία του Πασοκ στη Θεσπρωτία;

Ανώνυμος είπε...

Ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, ελέγχτηκε ποτέ για την οικονομική διαχείριση που άσκησε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του;