Εκδηλώσεις Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων την Τρίτη 27 Ιανουαρίου.
Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα για τις εκδηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ.


Στην τοποθέτηση ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους συντοπίτες μας, τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες που στο διάβα του ελληνισμού υπέστησαν αυτά που όλοι ξέρουμε. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών με το Πνευματικό Κέντρο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων οργανώνουμε εκδηλώσεις τιμής για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων. Προσωπικά θεωρώ υποχρέωση της Περιφέρειας Ηπείρου, υποχρέωση όλων να τιμήσουμε αυτούς που έπεσαν από τις θηριωδίες των ναζιστών, και ήταν στη διπλανή μας πόρτα, όπως στην περιοχή Σιαράβα στα Γιάννενα που ήταν η εβραϊκή συνοικία, η δεύτερη Συναγωγή, το εβραϊκό σχολείο. Εμείς θα τους θυμόμαστε πάντα".

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας σημείωσε: "Η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 και η κρίση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αναφέρονται συχνά ως δύο από τα αίτια που οδήγησαν στην επικράτηση του ναζισμού στη Γερμανία. Φοβικές, ρατσιστικές συμπεριφορές μετατράπηκαν σε συστηματική, προγραμματική και κρατική πολιτική πρακτική διώξεων και εξόντωσης πληθυσμιακών ομάδων που οι ναζί θεωρούσαν φυλετικά/ βιολογικά κατώτερες. Η μεγαλύτερη ομάδα που επλήγη ήταν οι Εβραίοι της Ευρώπης με 6.000.000 θύματα. Το πλήγμα ήταν βαρύ και για την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων, μιας από τις αρχαιότερες της Ελλάδας. Την μνήμη αυτών των ανθρώπων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα τιμούμε με την εκδήλωση της 27ης Ιανουαρίου και λέμε: Ποτέ ξανά!".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ τόνισε: "Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, το Δήμο Ιωαννιτών και το Δήμαρχο κ. Μπέγκα, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο για την υποδειγματική και αυτή τη φορά συνεργασία στην πραγματοποίηση και αυτής της εκδήλωσης Μνήμης. Στις 27 Ιανουαρίου είναι η Επέτειος Απελευθέρωσης του κολαστηρίου στρατοπέδου του Άουσβιτς, στο οποίο μεταξύ των άλλων χάθηκαν 2000 Εβραίοι συμπατριώτες μας. Έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση να τιμήσουμε τη μνήμη 6 εκ. ανθρώπων, 60.000 Ελληνοεβραίων, και 2.000 Γιαννιωτών Εβραίων. Είναι μια εκδήλωση μνήμης που δεν αποσκοπεί στον αναμηρυκασμό των επώδυνων τραυμάτων του παρελθόντος. Αλλά μια εκδήλωση που μας βοηθάει να σκεφτούμε. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σήμερα που όλοι βλέπουμε μπροστά μας έναν αχαλίνωτο θρησκευτικό φανατισμό από τη μια μεριά, και από την άλλη να αναδύεται ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός. Αυτές τις δύσκολες ώρες, όχι μόνο για την πατρίδα μας, οφείλουμε να στρέψουμε τη ματιά μας προς τα πίσω, να δούμε τα τραυματικά εκείνα γεγονότα, να τα αναλύσουμε, να πάρουμε τη δύναμη εκείνη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος".


Δεν υπάρχουν σχόλια: