Ο Αντώνης Μπέζας στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου


Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνης Μπέζας συμμετείχε σήμερα στο 4ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Απασχόληση και Ασφάλιση: Δύο ζητήματα εθνικής προτεραιότητας ζητούν λύσεις». Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Για να μην εκραγεί λοιπόν στο μέλλον η δημοσιονομική βόμβα, που κρύβεται πίσω από το ασφαλιστικό σύστημα και για να έχουμε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας, είναι απολύτως απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας τρεις βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να υπάρχει απόλυτη κατανόηση του μεγέθους του ζητήματος, δεύτερον, να αξιολογήσουμε τα βήματα που έχουμε ήδη κάνει και τρίτον, να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην ολοκλήρωση του «ελληνικού σχεδίου», της «ελληνικής στρατηγικής» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια ο καθένας από εμάς έχει συγκεκριμένο ρόλο. Εμείς ως κυβέρνηση, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα την αλήθεια και να συνεχίσουμε τη μάχη για τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα. Από την άλλη μεριά, όμως, η αντιπολίτευση οφείλει να σταματήσει την πρακτική των καταγγελιών και της ακραίας πόλωσης, χωρίς ίχνος σχεδίου και υπευθυνότητας, γιατί το 2014 δεν είναι 2009 και τα ψέματα θα πληρωθούν ακόμη πιο ακριβά».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε:
«Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν πρόκειται να επηρεάσει καμία από τις συντάξεις που ήδη χορηγούνται. Οι νέες μόνο συντάξεις θα προσαρμοστούν στο νέο συνταξιοδοτικό πλαίσιο, γνωστό από το 2010, με τη βασική σύνταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας να ανέρχεται για το 2015 στα 360 ευρώ. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν θα καταλαμβάνονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης του ν. 3863/2010.
Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Οι συντάξεις όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή τους είναι σήμερα περισσότερο διασφαλισμένη από ποτέ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στους πρώτους δέκα μήνες του 2014, η απορρόφηση πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κινείται εντός των προγραμματισμένων στόχων. Έχει απορροφηθεί το 83,39% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα έπρεπε να καταβληθεί το 83,33% της συνολικής επιχορήγησης των ταμείων για το 2014. Η ταμειακή ισορροπία έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ακόμη και οι πρόσφατες χρηματοδοτήσεις του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, έγιναν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενίσχυσής τους με πρόσθετους πόρους από τα συνολικά 3,2 δισ. ευρώ σημερινών διαθεσίμων του ΑΚΑΓΕ».

Τέλος, ο κ. Μπέζας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου για να μετατρέψουμε ένα στρεβλό σύστημα σε ένα πρότυπο μοντέλο ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση, διότι αποτελεσματικές πολιτικές με ασαφή στοιχεία δεν γίνονται. Έχουμε καταφέρει να «συμμαζέψουμε» το σύστημα, να κλείσουμε τρύπες και διαρροές, να αποκαταστήσουμε την ταμειακή του ισορροπία. Έχουμε καταφέρει σταδιακά να εμπεδώσουμε μια πιο υγιή ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία. Η προσπάθεια όμως αυτή, δεν σταματά ποτέ. Είναι και πρέπει να είναι διαρκής. Αρκεί να μπουν γερά θεμέλια.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην έξοδο από το μνημόνιο και στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη, μιας νέας εποχής για την πατρίδα μας.
Σ΄ αυτή την νέα εποχή, για να οδηγηθούμε με ασφάλεια δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον ξύλινο πολιτικό λόγο της στείρας αντιπαράθεσης. Το ασφαλιστικό πρέπει να παραμείνει μακριά από την πολιτική και την κομματική αντιπαράθεση, μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Το ασφαλιστικό είναι ένα εθνικό θέμα που απαιτεί κοινή λογική, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναινέσεις. Γιατί τις επιπολαιότητες τις έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: