Καθίζηση απειλεί το Θεογέφυρο στη Ζίτσα

Μία μεγάλη καθίζηση που σημειώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και είναι ορατή και ευδιάκριτη ακόμη και στους μη μυημένους, απειλεί το ξακουστό Θεογέφυρο.
Το μοναδικό αυτό φυσικό μνημείο που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες στη διάρκεια του χρόνου, αντιστέκεται μέχρι σήμερα και στα ορμητικά νερά του ποταμού Καλαμά, αλλά και στη δύναμη του χρόνου.

Όμως, η καθίζηση που σημειώθηκε στην μία πλευρά του Θεογέφυρου και η οποία διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε από κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου Ζίτσας και της Περιφέρειας Ηπείρου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς ο κίνδυνος είναι ορατός για την τύχη του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου.
Όπως τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Παπαχρήστου το κλιμάκιο των μηχανικών εξετάζει την βέλτιστη τεχνική λύση έτσι ώστε να αποτραπούν και οι ζημιές στο οδόστρωμα, επομένως και η πρόσβαση προς την μεταλλική γέφυρα, αλλά και οι ζημιές στο Θεογέφυρο, που εάν συμβούν θα είναι ανεπανόρθωτες.
Σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση όμως βρίσκεται και το μονοπάτι που οδηγεί από τον επαρχιακό δρόμο, στην κοίτη του ποταμού Καλαμά, κάτω ακριβώς από το Θεογέφυρο.
Το μονοπάτι έχει χρόνια να συντηρηθεί και η διάβασή του απαιτεί τεταμένη προσοχή όχι μόνο από μικρά παιδιά, αλλά ακόμη και από τους ενήλικες.
Σε συνδυασμό με πολλά δέντρα και βράχια που έχουν πέσει στην κοίτη του ποταμού, δημιουργούνται εξαιρετικά επικίνδυνες προϋποθέσεις για την πρόκληση κάποιου σοβαρού ατυχήματος.
Η δυσκολία παρέμβασης είναι δεδομένη καθώς δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα που θα κόψουν και θα απομακρύνουν τα δέντρα, ωστόσο σε πρώτη φάση ο Δήμος Ζίτσας θα προχωρήσει σε έναν λεπτομερή καθαρισμό του χώρου από τις άκρες του επαρχιακού δρόμου και στη συνέχεια θα προχωρήσει προς το μονοπάτι.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: