H Ηγουμενίτσα "θύμα" της αλαζονείας Πιτούλη-Καλογιάννη

Γράφει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ηγουμενίτσα, προκαλώντας την κόντρα της τοπικής κοινωνίας με τον Οργανισμό Λιμένος της πόλης.
Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Λαδοχωρίου (ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας) με ομόφωνη απόφασή γνωμοδότησε αρνητικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που προωθεί ο ΟΛΗΓ ως φορέας υλοποίησης και λειτουργίας, κατασκευής προβλήτα φόρτωσης – εκφόρτωσης αδρανών υλικών στη θέση «Όρμος Τσιμέντα Λαδοχωρίου».


Ο εκεί πρόεδρος της Τοπικής επισήμανε ότι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαιολογικός χώρος αλλά και παραλία («Ζαβαλή).

Την ίδια άποψη είχε και η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που γνωμοδότησε επίσης αρνητικά για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Φαίνεται οτι το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει αυξημένο θόρυβο και οπτική ρύπανση αφού θα λειτουργήσει και χερσαίος χώρος συγκέντρωσης αδρανών πριν τη φόρτωση. Δεδομένη είναι και η διατάραξη του οικοσυστήματος από την περαιτέρω αύξηση του συγκοινωνιακού φορτίου.

Το σημαντικό όμως είναι η στάση της Περιφερειακής Αρχής. Αντίθετα με τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και προεδρεύουσα την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της μελέτης, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην Αποκεντρωμένη να εγκρίνει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του ΟΛΓ στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων του Λαδοχωρίου καθώς αναρωτιούνται υπέρ ποιου ενεργεί η Περιφέρεια όταν παίρνει μια απόφαση εντελώς αντίθετη από τη δική τους. Μάλιστα ο πρόεδρος Βασίλειος Χρυσικόπουλος προαναγγέλει ένσταση κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Απάντηση για όλα αυτά έδωσε μόνο ο Οργανισμός Λιμένος δια του Προέδρου του Ανδρέα Νταή θυμίζοντας μεν τις καλές σχέσεις του Οργανισμού με τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου, μη σχολιάζοντας ωστόσο το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Περιφέρεια τις προηγούμενες ημέρες τηρούσε…σιγή ασυρμάτου. Ωστόσο, ο κ. Πιτούλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και στους Σπύρο Θεμελή και Γιώργο Γιαννάκη υπεραμύνθηκε της απόφασης και της εισήγησής του, θυμίζοντας πως στο παρελθόν ήταν στην ίδια πλευρά με τους κατοίκους του Λαδοχωρίου για άλλα ζητήματα και παρατήρησε πως δεν μπορεί κάθε φορά να είναι κανείς αρεστός στους κατοίκους μιας περιοχής.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι αν η Ηγουμενίτσα είναι η «εύκολη λύση» για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Όχι όμως ως διαμετακομιστικό κέντρο επιβατών και προϊόντων αλλά ως η… χαβούζα όπου θα επιτρέπονται όλες οι βαριές δραστηριότητες.

Δεν ξέρω τι σχέδια έχει ο ΟΛΗΓ και η Περιφέρεια για μια περιοχή που είναι συγκεντρωμένος ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Θεσπρωτίας. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένοι «φωνασκούντες» εκεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να «φορτώνονται» δραστηριότητες που η χωροθέτησή τους σε άλλες περιοχές του νομού θα ήταν πολιτικά επιζήμια για τους διοικούντες.

Έτσι, στην περιοχή της Γωνιάς κατασκευάζεται τώρα ένας νέος βιολογικός καθαρισμός για να υποδεχθεί τα λύματα της παράκτιας ζώνης από την Πέρδικας ως τον Πλαταριά, με τελικό αποδέκτη τον κόλπο της Ηγουμενίτσας, Παράλληλα, το Λιμάνι της πόλης είναι ίσως το μοναδικό στη χώρα που δεν διαθέτει σταθμό μέτρησης και ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα διερχόμενα πλοία που το καλοκαίρι ξεπερνούν τα 50 ημερησίως!

Προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται πως η Θεσπρωτία χρειάζεται αδειοδοτημένη προβλήτα αδρανών. Δεν είναι δυνατόν όμως όλα να συγκεντρώνονται στην Ηγουμενίτσα.
Ούτε φυσικά είναι δυνατόν η Περιφερειακή Αρχή και οι αντιπεριφερειάρχες κ. Καλογιάννη και κ. Πιτούλης να γράφουν στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι στο παρελθόν οι ίδιοι επικαλούνταν τις αποφάσεις του για να δικαιολογήσουν την αυξημένη οικολογική τους ευαισθησία.

Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με τη δικαιολογημένη αντίδραση Καχριμάνη ο οποίος προ εβδομάδος σήκωσε θύελλα γιατί αποκλείστηκε από τη σύσκεψη που οργάνωσε ο Γ.Γ. στο Υπουργείο Υποδομών για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Η δική του Περιφερειακή αρχή αγνόησε στο σύνολό τους το Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο!

Εκτός από τον πρωτογενή τομέα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες. Και κυρίως, υπάρχει η υγεία και η ποιότητα ζωής των οικογενειών που μένουν στα αστικά κέντρα της Ηπείρου! Αυτά τα υπολογίζει κανείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια: