Η ΚΝΕ για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ΤΕΙ-Ηπείρου

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται διάφορα σενάρια για αλλαγές που αφορούν το ΤΕΙ-Ηπείρου και την λεγόμενη μετατροπή του σε Πανεπιστήμιο.
Μπορεί όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη από μόνη της να δώσει απαντήσεις στις πραγματικές αγωνίες των σπουδαστών του ΤΕΙ; Θα σπουδάσουν οι σπουδαστές χωρίς εμπόδια και φραγμούς; Θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενο τους; Θα βρουν δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο τους;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «μανούλα» στις υποσχέσεις και τα παραμύθια. Δεν τους εμπιστευόμαστε, είναι η κυβέρνηση που μιλούσε για κατάργηση των μνημονίων αλλά έφερε 2 τελικά. Σήμερα μιλούν για αναβάθμιση των ΤΕΙ όμως κρύβουν ότι :

• Τα τεράστια κενά σε καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν. Ήδη, μετά από δύο μήνες από την έναρξη του φοιτητικού εξαμήνου, στις σχολές υπάρχουν κενά από εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται μαθήματα και εργαστήρια. Όχι μόνο δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά θα μεγαλώσει το πρόβλημα της έλλειψης λόγω και της μεταφοράς προσωπικού και στα προγράμματα διετών που δημιουργήθηκαν;
• Η χρηματοδότηση για τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα, που έχουν οδηγήσει τις σχολές μας στο όριο της διάλυσης. Παρά τα παραμύθια περί ανωτατοποίησης η κυβέρνηση δίνει 2,4 δις για τα F-16 την ίδια ώρα που για τα ΤΕΙ δεν προβλέπει καμία αύξηση χρηματοδότησης.
• Παραμένει η άθλια κατάσταση στις εστίες, τη σίτιση και τις υπόλοιπες υποδομές. Με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ένα σκασμό για ενοίκια ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε.
• Παραμένει η κατεύθυνση επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες. Θα σταματήσει ο τεράστιος τιμοκατάλογος με βάση τον οποίο δίνουμε μία περιουσία για αναλώσιμα, εργαστηριακό εξοπλισμό και πανάκριβα μεταπτυχιακά;
• Όχι μόνο δεν θα καταργηθεί η κατηγοριοποίηση που υπάρχει μεταξυ των φοιτητών, αλλά θα διευρυνθεί. Για το ίδιο αντικείμενο θα υπάρχουν απόφοιτοι Πανεπιστημίου, ΙΕΚ ενώ προστίθενται στο παιχνίδι και τα διετή προγράμματα σπουδών με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα δικαιώματά μας όλων προς τα κάτω. Για παράδειγμα θα υπάρχει απόφοιτος Γεωπονικής 5ετούς εκπαίδευσης, 4ετούς εκπαίδευσης στην Άρτα ενώ υπάρχουν θα υπάρχουν απόφοιτοι 2ετών προγραμμάτων αγροκτηνοτροφικής παραγωγής. Όλοι αυτοί μπαίνουν στον στίβο του «ανταγωνισμού» με αποτέλεσμα να πιέζονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
• Διατηρείται η υπάρχουσα κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φθηνός και ευέλικτος εργαζόμενος. Η αφαίρεση θεωριών ή εργαστηρίων από το πρόγραμμα σπουδών , η έλλειψη σύγχρονων βιβλίων και εξοπλισμού, ο προσανατολισμός στις εφήμερες δεξιότητες και όχι στην ολοκληρωμένη μόρωση παραμένει.

Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από την κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας. Το βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων αλλά και την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγορας εν αντιθέσει των κοινωνικών και επιστημονικών αναγκών.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «πλέον οι σπουδαστές του νέου πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα» έρχεται σε αντίθεση με τον εργασιακό «μεσαίωνα» που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν θα μπορούσαν βεβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αφού με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψήφισε το καλοκαίρι έρχεται να δημιουργήσει ΑΕΙ και ΤΕΙ που να λειτουργούν με όρους επιχειρήσεων, βρίσκοντας μόνα τους πόρους, στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις.

Η απάντηση στις αγωνίες των σπουδαστών και των εργαζομένων των ιδρυμάτων δεν μπορεί να δωθεί από τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες, απ όσα βαφτίσια και αν κάνουν, παρα μόνο από την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για την Εννιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
• Συγκρότηση Εννιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) δημόσιας και δωρεαν. Εννιαία γιατί δεν θα υφίσταται η αναχρονιστική διάκριση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και τμημάτων μεταξύ τους με πιθανές αποκλίσεις στο πρόγραμμα σπουδών. ΕΑΕ που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα στην υπηρεσία των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας. Δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών του κάθε ιδρύματος
• Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που δεν θα αποκόπτουν την θεωρία από την πράξη. Η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή να γίνεται οργανωμένα παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικάσια, έχοντας χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι λάντζας για τα αφεντικά όπως τα σημερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης.
• Πανεπιστημιακή έρευνα για το συμφέρον και τις ανάγκες του λαού και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων.
• Στην πρόταση του ΚΚΕ η απόκτηση του πτυχίου σημαίνει η κατάκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Για να δωθεί λύση οριστικά και διαπαντός στα προβλήματα που βιώνει ο φοιτητής σήμερα, πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και στο επίπεδο της οικονομίας, να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και να φύγει από τη μέση η βασική αιτία για την φτώχεια, την ανεργία, την κατάσταση της παιδείας και όλων αυτών των δεινών που βιώνουμε σήμερα δηλαδή το κέρδος.

Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσω παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μαζί στις κινητοποιήσεις ώστε κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πλήρωσει το λογαριασμό για τους δικούς τους σχεδιασμούς.Παλεύουμε για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: