Χ. Σπίρτζης: Τρένο «γιοκ» για την Ήπειρο… Και ακριβό και μη βιώσιμο!

Τρένο...γιοκ στην Ήπειρο... Ούτε μέσω της πολυδιαφημιζόμενης σιδηροδρομικής Εγνατίας δεν πρόκειται να δούμε ράγες στην περιοχή. Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην Ηγουμενίτσα, το βράδυ της Κυριακής κι αφού είχε ολοκληρώσει τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό έργο, που δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία.

Βέβαια η ευκαιρία να σφυρίξει το τρένο στην Ήπειρο είχε χαθεί αρκετά χρόνια πριν, όταν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονταν εξαντλούνταν μόνο σε μακέτες!!
Τον τελευταίο καιρό, το Υπουργείο Υποδομών επανέφερε στο προσκήνιο την σιδηροδρομική Εγνατία, αλλά στο νέο «πακέτο» η Ήπειρος τελικά δεν έχει θέση.
Ο Υπουργός Υποδομών παρέπεμψε για το μέλλον το συγκεκριμένο έργο, όταν η χώρα θα έχει βγει από την κρίση και τα οικονομικά της μεγέθη θα μπορούν να υποστηρίξουν μια τόσο μεγάλη υποδομή.
«Η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με σιδηροδρομική γραμμή είναι έργο πολύ δαπανηρό και μη βιώσιμο. Δεν λέμε ψέματα στον κόσμο. Δεν είμαστε σε εποχή που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τέτοια έργα. Ούτε καν την μελέτη του... Αυτό θα το κάνουν άλλοι μελλοντικά κι όταν η χώρα θα βγει από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην δήλωσή του ο Υπουργός.
Η ουσιαστική είδηση που έδωσε από την Ηγουμενίτσα ο Υπουργός Υποδομών αφορά στην αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρομίου στην Ήπειρο. Πρόκειται για παρέμβαση την οποία συζήτησε με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ήδη έχουν δουλέψει προς την κατεύθυνση αυτή.
«Αποτελεί δέσμευση η αδειοδότηση υδατοδρομίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Υπάρχει ο εξοπλισμός και μπορεί να γίνει δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο με τα επτάνησα και την ενδοχώρα», τόνισε ο Υπουργός συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.
Επίσης έκανε γνωστό ότι μέσω πρότασης που έχει υποβάλλει στο Interreg η Εγνατία ΑΕ θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα, που θα περιλαμβάνει και τον περιφερειακό της πόλης. Εάν δε κριθεί ότι θα κονδύλια δεν επαρκούν τότε θα συνδράμει το Υπουργείο για την αποπεράτωση.
Ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η δεύτερη –πολύπαθη- φάση του λιμανιού Ηγουμενίτσας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο ενώ η τρίτη προχωρά ικανοποιητικά.
Ερωτηθείς για την οδική αρτηρία Ακτίου Αμβρακίας, ανέφερε ότι η πρώτη, ίσως και η δεύτερη εργολαβία θα συνεχιστούν ενώ για τις υπόλοιπες –ιδιαίτερα προβληματικές- θα βγει ένα νέο έργο ώστε να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας.
Τέλος ο Υπουργός επανέλαβε ότι τα διόδια στους οδικούς άξονες είναι ιδιαίτερα ακριβά, γεγονός που απέδωσε στις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί κατά το παρελθόν και σημείωσε ότι εντός του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα που θα φέρει πιο δίκαια και πιο φτηνή χρέωση στους αυτοκινητοδρόμους.

epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: