ΕΡΤ για ακόμα περισσότερη κυβερνητική προπαγάνδα

Εάν πριν από τέσσερα χρόνια τολμούσε κάποιος αρθογράφος με φαντασία να ισχυριστεί ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία, η ΕΡΤ θα έκανε προπαγάνδα υπέρ της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν (αν δεν γελούσαν) θα τον έπαιρναν με τις πέτρες… Οι κομματικοί της Κουμουνδούρου σε κάτι τέτοια είναι μανούλες.  


Κι όμως, το σενάριο του πιο απορριπτέου ενδεχομένου, της εκδοχής που δεν χωρούσε ούτε στη σκέψη, έγινε -εκτός από πραγματικότητα- και  άνετα αποδεχτό και πλασάρετε στους πολίτες σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό. Στην προπαγάνδα που κάνει το άσπρο μαύρο είναι επίσης μανούλες οι ριζοσπάστες διαχειριστές της εξουσίας. Το βιώνουμε στον απόλυτο βαθμό εδώ και δύο  χρόνια.

Η ΕΡΤ, για τον δημόσιο και «αντιφασιστικό» χαρακτήρα της οποίας η κυβέρνηση έδωσε τον υπέρτατο αγώνα,  κάλυψε τις εκλογές στην Γαλλία με έναν απροκάλυπτα υπερασπιστικό λόγο υπέρ της ακροδεξιάς και αντι - Ευρωπαίας υποψήφιας Λεπέν. Την ώρα που τα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν με μεγάλη ανακούφιση την επικράτηση Μακρόν και τις τοποθετήσεις Φιγιόν και Αμόν υπέρ της υποψηφιότητας του στον β’ γύρο, οι ανταποκρίτριες της ΕΡΤ έβρισκαν την Λεπέν «φιλολαϊκότερη», «άφθαρτο πρόσωπο» και εκτιμούσαν ότι μιλάει «στην ψυχή των ψηφοφόρων». Ο φιλοξενούμενος στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης Οικονομολόγος, ζητούσε από τον Μακρόν να αντιμετωπίσει την Γερμανία πριν καν γίνει Πρόεδρος, ενώ ο σχολιαστής της παρέας ειρωνευόταν τον Μακρόν γιατί διάβαζε την ομιλία του και συνάδελφος του παρουσιάστρια της ΕΡΤ σιγοντάριζε, χασκογελώντας: «ας μην πούμε άλλα… μπορεί να μας πουν ότι επηρεάζουμε το εκλογικό σώμα …».     

Στη συνέχεια, και ενώ ο Μελανσόν , ο υποψήφιος που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς , εισηγούμενος «ψήφο κατά συνείδηση» μεταξύ Μακρόν και Λεπέν, η δημοσιογραφική παρέα, εξηγούσε κι εξηγούσε, κι εξηγούσε, το πολιτικό σκεπτικό του υποψήφιου της γαλλικής Αριστεράς. «Τι να πούμε τώρα … νεοφιλελεύθερες πολιτικές θ’ ακολουθήσουν και οι δύο».

Κάτι σε «τι Παπάγος τι Πλαστήρας – όλοι οι σκύλοι μια γενιά» της ελληνικής Αριστεράς του 1952!

Το κρετσέντο «θεσμικότητας» - η ΕΡΤ είναι πάντα πιστή στα αφεντικά του Μαξίμου και του επιφορτισμένου με τα ΜΜΕ, Υπουργού – σταμάτησε όταν ανακοίνωσε ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας ότι στηρίζει Μακρόν στον β’ γύρο. Στην πορεία του προγράμματος, η συζήτηση έβγαζε την αμηχανία της κυβέρνησης και την ανημποριά του επικοινωνιακού της επιτελείου να τοποθετηθεί κατά της Λεπέν.

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να επαναλαμβάνουμε το τι θα ακολουθούσε αν αυτό συνέβαινε με άλλη κυβέρνηση - «αντιδραστική»…  

Εμβρόντητοι οι τηλεθεατές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν λόγο προκλητικά αντιευρωπαϊκό που ζωντανεύει το μίσος, την μισαλλοδοξία, όλη την κακουργηματικά δραματική περίοδο του 2015 , ως πολιτικό αίτημα.

Επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μαθήματα με …συμβολισμούς, ένα είναι σίγουρο: μετέδωσε με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα του α’ γύρου των Γαλλικών εκλογών γιατί είναι ασυγκράτητα αντιφιλελεύθερη, είναι υπόδειγμα Αριστερής πολιτικής, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της  πάνω σε ζητήματα ιδεολογίας και … δεοντολογίας!

Και υπό το πρίσμα αυτό, ας αγωνιστούμε για ακόμα περισσότερο καθοδηγούμενη ενημέρωση.

Αλίκη Χατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: