Σύσκεψη για τις προτεραιότητες σε έργα πολιτισμού στην Ήπειρο

Ο προγραμματισμός των νέων έργων πολιτισμού καθώς και η ολοκλήρωση όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεάδη- Βλαζάκη της Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό κ. Τ. Καλογιάννη, της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. κ. Εύης Παπανικολάου και των Προϊσταμένων Υπηρεσιών του Υπ. Πολιτισμού στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία της Περιφέρειας με τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες, εξετάστηκαν εκκρεμότητες που υπάρχουν και έγινε αναφορά στα έργα άμεσου ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος για τα Αρχαία Θέατρα, τη συντήρηση- στερέωση των πέτρινων γεφυριών κυρίως στην Π.Ε. Άρτας (Τζουμέρκα), το "Σπίτι του Δεσπότη" και το Σκευοφυλάκιο (που είχε απενταχθεί από τον προηγούμενο ΕΣΠΑ) στα Ιωάννινα. Επίσης στο πρόγραμμα των Υπηρεσιών του Υπουργείου, είναι οι στατικές αναπλάσεις κτιρίων, με πρώτη (ως πιλοτική) τις προσόψεις των κτιρίων της Οδού Ανεξαρτησίας της πόλης των Ιωαννίνων.
Επίσης στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται η β΄ φάση των εργασιών στην Αμβρακία, αναστηλώσεις στο Σούλι, η ολοκλήρωση των εργασιών στις μονές Ρογκοβού, Ζέρμας, Αγ. Αικατερίνης Καταρράκτη, η αποκατάσταση του κτιρίου της "Παντάνασσας" και η διαμόρφωση εργοστασίου σε μουσείο στο Μέτσοβο (ως μεταφερόμενο έργο του ΥΠΠΟ).
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει και θα στηρίξει την υλοποίηση, κατά το δυνατόν των περισσότερων προτάσεων του Υπουργείου για ένταξη στο ΕΣΠΑ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει παράλληλη προσπάθεια χρηματοδότησης και ορισμένων δράσεων από πόρους της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ήδη έχουν εγκριθεί πιστώσεις για παρεμβάσεις μέσω των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών σε διάφορα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ, μεταξύ άλλων, υπέγραψε και απόφαση διάθεσης 300.000 ευρώ για τις πρώτες εργασίες που έχουν ζητηθεί για το "Σπίτι του Δεσπότη", η αναστήλωση του οποίου, όπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνει και με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών.
Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την πορεία αποκατάστασης της Γέφυρας της Πλάκας, με τον Περιφερειάρχη να ενημερώνει ότι η Περιφέρεια σε πρώτο στάδιο και προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες, διαθέτει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματός της 180.000 ευρώ για την εκπόνηση των οριστικών μελετών, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και η διαδικασία για τη συντήρηση των δύο βάθρων που έχει προκρίνει το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου. "Στόχος μας είναι να γίνουν μέχρι το καλοκαίρι οι πρώτες εργασίες, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η προσπάθεια συγκέντρωσης χορηγιών", ανέφερε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι σε αναμονή συνεδρίασης υπό την Προεδρία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστ. Μπαλτά.
Επίσης τέθηκαν επιμέρους εκκρεμότητες που υπάρχουν στη συντήρηση μνημείων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια σε Άρτα, Θεσπρωτία και Ιωάννινα και για την άμεση αντιμετώπισή τους, ζητήθηκε παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: Εκ μέρους της Περιφέρειας ο κ. Ν. Μπαλτογιάννης (Προϊστάμενος μονάδας Α΄Ε.Υ.Δ. Επιχειρησιακού Προγράμματος), η κ. Ελένη Νικολού Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και η κ. Μαρία Τσέτσου μηχανικός.
Εκ μέρους των τοπικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ οι κ.κ. Βασίλειος Κασκάνης (προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και έργων αναστήλωσης), Δημήτριος Κουνάβος (προϊστάμενος Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων) και Κων. Σουέρεφ Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. ι την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,
διευθύνει την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,

Δεν υπάρχουν σχόλια: