«Φούσκα», η ρύθμιση των 100 δόσεων

Καυχιέται η συγκυβέρνηση ότι έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της κι έδωσε λύση στο τεράστιο πρόβλημα των δυσβάστακτων χρεών.
Είναι όμως έτσι;
Καταρχάς, τι είδους χρέη είναι αυτά; Προέρχονται από άδικη υπερφορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, από φορολόγηση ακίνητης περιουσίας που δεν αποτελεί έσοδο, από χαράτσια και την αύξηση των έμμεσων φόρων, από υψηλές ασφαλιστικές εισφορές – αμετάβλητες από το 2009 – από τόκους και προσαυξήσεις επί των χρεών αυτών. Μάλιστα, όσο περισσότερες δόσεις επιλέγει ο οφειλέτης, τόσο λιγότερο διαγράφονται οι τόκοι, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Στις 100 δόσεις, η απαλλαγή φτάνει μόλις στο 20%, ενώ για να επιλέξει κάποιος αυτές τις 100 δόσεις, δεν πρέπει να χρωστά πάνω από 15.000€.

Σε ποιο οικονομικό περιβάλλον, ρυθμίζονται, με αυτό τον τρόπο, τα χρέη; σε μια δυσμενή συγκυρία, όπου τα εισοδήματα μειώνονται για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ θα μειωθούν κι άλλο με τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές για το 2015, τη στιγμή που, οι κοινωνικές υπηρεσίες – παιδεία, υγεία, ρεύμα κλπ. – στοιχίζουν, πλέον, ακριβά και η υπερφορολόγηση αποτελεί την κύρια οικονομική «στρατηγική» της συγκυβέρνησης.
Γρήγορα, θα φανεί, ότι, όπως εντάσσονται μαζικά στη ρύθμιση οι απελπισμένοι οφειλέτες, έτσι μαζικά θα αποχωρούν από αυτή. Εκτός κι αν καταφέρουν να πληρώνουν τις δόσεις και ταυτόχρονα τους νέους φόρους που θα τους βαρύνουν την επόμενη χρονιά, τις δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Κι αυτό να συμβαίνει για τα επόμενα 5, 6 ή 8 χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να γνωστοποιήσει και να διεκδικήσει δυναμικά τα αιτήματά του μαζί με τους χιλιάδες συναδέλφους:
• Να παγώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, να διαγραφούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, να μειωθούν αναδρομικά τα τοκογλυφικά επιτόκια
• Να αποποινικοποιηθούν τα χρέη, να σταματήσουν οι κατασχέσεις
• Να «κουρευτούν» τα χρέη προς τις τράπεζες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις
• Να θεσπιστεί εκ νέου αφορολόγητο όριο, αρχικά στις 12.000€ με προοπτική να φτάσει στις 20.000€
• Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, να μειωθεί η φορολογία εισοδήματος
• Να μειωθεί ο ΦΠΑ, αρχικά, στο 18% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκης – φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης
• Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και το Τέλος Επιτηδεύματος
• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 30%, αναλογικά από το 2009
• Μετά από όλα τα παραπάνω, τα εναπομείναντα χρέη να ρυθμιστούν, για όσους μπορούν να πληρώσουν, με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια: