«Φυτώριο» για νέους γιατρούς

Ενισχύεται η Αγγειοχειρουργική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Σε μια δύσκολη εποχή και για τη δημόσια υγεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προσπαθεί να αναβαθμίσει τις δομές του και κατ’ επέκταση να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.
Μετά από πολλά χρόνια πιέσεων και «ενοχλήσεων» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Αντώνης Μπέζας υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναγνωρίζεται ως κατάλληλη για άσκηση γιατρών στην ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής (με πλήρη χρόνο ειδίκευσης)

«Η Αγγειοχειρουργική Μονάδα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εκπαιδεύει νέους γιατρούς στο γνωστικό αντικείμενο της αγγειοχειρουργικής, ενώ παράλληλα οι ασθενείς θα τυγχάνουν εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπέζας.
Με την απόφαση αυτή στην ουσία ενισχύεται η αγγειοχειρουργική μονάδα, μια ιδιαίτερα κρίσιμη μονάδα, και η μοναδική στην ευρύτερη περιοχή, η οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη δυσκολία, χωρίς επί της ουσίας να βγαίνουν οι εφημερίες. «Δύο άνθρωποι (ο αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας και ένας επικουρικός γιατρός) δεν μπορούν να εφημερεύουν 30 μέρες τον μήνα.

Κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» τονίζει στον «Η.Α.» ο υπό αποχώρηση αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ανδρέας Φωτόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου «ιδιαίτερα σημαντική». «Με την πιστοποίηση για πλήρη ειδικότητα, η μονάδα θα στελεχωθεί με τρεις ειδικευόμενους. Θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα. Θα μπορεί να λειτουργεί η μονάδα επί 24ωρης βάσης» προσθέτει.

Στην αγγειοχειρουργική μονάδα, πέραν των έκτακτων περιστατικών, παρακολουθούνται σε τακτική βάση 500 ασθενείς από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες χειρουργεία κάθε χρόνο. Σημειωτέον δε ότι οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στον δυτικό κόσμο.

Το αίτημα για στελέχωση της μονάδας με ειδικευόμενους γιατρούς εκκρεμούσε σχεδόν μια δεκαετία. Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, με την έναρξη της πλήρους ειδικότητας και την κάλυψη των τριών θέσεων, που εκτιμάται ότι θα γίνει από τις αρχές του χρόνου, ανοίγει και ο δρόμος για να μετατραπεί η αγγειοχειρουργική από μονάδα σε κλινική.

Η Αγγειοχειρουργική αποτελεί μονάδα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, η οποία επίσης πέρασε κάποια δύσκολα χρόνια λόγω έλλειψης ειδικευμένων αλλά και ειδικευόμενων γιατρών. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις ειδικευμένοι γιατροί (τρεις καρδιοχειρουργοί και ένας θωρακοχειρουργός) που κάνουν πάνω από 3000 εγχειρήσεις τον χρόνο, ενώ έχουν λυθεί και τα προβλήματα με τις μισές… ειδικότητες. Στην κλινική η ειδικότητα είναι πλέον πλήρης. Ωστόσο οι θέσεις των ειδικευόμενων δεν έχουν καλυφθεί όλες: από τις τέσσερις, οι τρεις είναι κενές.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/23828/2013-11-19.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: