Παρέμβαση Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη για τη «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απαιτείται μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία τροφοδοτεί την αδιαφάνεια στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα και όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για τη «διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Σημαντική θεσμική παρέμβαση για την κατοχύρωση της διαφάνειας, είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Περιφερειάρχης, αποτέλεσε η θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου της «Διαύγειας», μέσω της οποίας δημοσιοποιούνται όλες οι αποφάσεις των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης ο πολίτης.

Ο Περιφερειάρχης, εστίασε επίσης τις αναφορές του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του Δημόσιου τομέα, προτείνοντας την ενοποίηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των ομοειδών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να εξοικονομηθεί το απαραίτητο προσωπικό και να γίνουν ενιαίοι και ταχύτεροι οι έλεγχοι. Ακόμη επεσήμανε τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται σε δημοπρασίες έργων και προμηθειών επείγοντος χαρακτήρα, καθώς και τις παρενέργειες που προκαλούν διάφορες κατά καιρούς ρυθμίσεις που επιβάλλονται από την Κεντρική Διοίκηση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών.

Τέλος υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μικρή συμμετοχή στις συνολικές διαδικασίες του Δημοσίου και ως εκ τούτου σε άλλες κατευθύνσεις θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας, η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βίκυ Ευταξά, ενώ μίλησαν οι δήμαρχοι Ιωάννης Παπαλέξης (Αρταίων- Πρόεδρος ΠΕΔ), Γεώργιος Κάτσινος (Ηγουμενίτσας), Φίλιππος Φίλιος (Ιωαννιτών), Χρήστος Μπαϊλης (Πρέβεζας).


Δεν υπάρχουν σχόλια: