100 εκ. ευρώ για 6.000 νέους αγρότες

Πράσινο φως από Κομισιόν
Άναψε η Κομισιόν το «πράσινο φως» για να «τρέξει» το πρόγραμμα «ανάσα» για 6.000 νέους αγρότες, ύψους 100 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Παρατηρητήριο για την Κρίση για τη νέα ΚΑΠ στέλνει μήνυμα στον αγροτικό κόσμο ότι «δεν μπορείς να επιδοτηθείς αν δεν παράγεις».
Το λεγόμενο πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο περιλαμβάνει κλιμακωτή ενίσχυση για τους δικαιούχους, που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000, ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους, που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών, να μην έχουν ασχοληθεί ποτέ με το γεωργικό επάγγελμα στο παρελθόν και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια.
Επιδότηση παραγωγής
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι πλέον αν δεν παράγεις δεν μπορείς να επιδοτηθείς. Το βάρος μετατοπίζεται από την επιδότηση της έκτασης στην επιδότηση της παραγωγής. Αυτό είναι στρατηγική αλλαγή. Οσο επιδοτούνταν η έκταση, δεν έβλεπε κανείς αν και τι παρήγες.
Αναφορικά με τους συνεταιρισμούς ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι η Ελλάδα φαίνεται να είχε 6.000 συνεταιρισμούς, αλλά από τα αρχεία προκύπτει ότι μόνο γύρω στις 3.000 ήρθαν να δηλωθούν. Πρόσθεσε δε ότι έχουν διαταχθεί έλεγχοι, ήδη έρχονται τα πρώτα πορίσματα και θα διεκδικηθούν τα χρήματα που έλαβαν άδικα κάποιοι συνεταιρισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: