Στην άλλη πλευρά των συνόρων για καύσιμα

Πιέσεις από τους πρατηριούχους για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Εντείνονται μέρα με την ημέρα οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από διάφορες πλευρές, έτσι ώστε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμου, με προφανή στόχο να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων που φτάνουν στον καταναλωτή, τόσο για την αμόλυβδη όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πιέσεις αυτές πλέον δεν αναφέρονται μόνο σε θεωρητικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά έχουν στο οπλοστάσιό τους και μελέτες που αποδεικνύουν, ότι μία γενναία μείωση του ΕΦΚ θα ενίσχυε τα δημόσια έσοδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στον οποίο παρουσίασε τη σχετική μελέτη, ώστε ο ΕΦΚ να εξισωθεί με αυτόν άλλων γειτονικών χωρών, Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει μία μεγάλη πληγή, που έχει ανοίξει με τη φυγή χιλιάδων Ελλήνων καταναλωτών καθημερινά προς τα Σκόπια κυρίως, προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η μείωση του ΕΦΚ θα τονώσει τα δημόσια έσοδα, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και του τζίρου, στην εγχώρια αγορά, αφού θα πέσουν οι τιμές.
Η τιμή των καυσίμων στις γειτονικές χώρες, είναι κατά πολύ χαμηλότερη φτάνοντας ή και ξεπερνώντας σε ποσοστό το 30%, ενώ το φαινόμενο παρατηρείται σε μικρή έκταση και στο νομό Ιωαννίνων, όπου αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της ελληνοαλβανικής μεθορίου, περνούν τα σύνορα στην Κακκαβιά, φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους στο πρατήριο αφορολογήτων που λειτουργεί ενδιάμεσα των δύο Τελωνείων και επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων Π. Κολόκας, στα σύνορα με τας Σκόπια, η κατάσταση είναι δραματική με τα πρατήρια καυσίμων στο νομό Κιλκίς να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο, το πρόβλημα δεν έχει προσλάβει διστάσεις, κυρίως λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης του αστικού κέντρου των Ιωαννίνων από την Κακκαβιά.
«Υπάρχουν κάποιοι ντόπιοι που πηγαίνουν στην Κακκαβιά για να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους, όμως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός. Παρόλα αυτά, ένα πρατήριο που λειτουργούσε στο Δελβινάκι έβαλε λουκέτο και πρατήρια υπάρχουν μόνο στο Καλπάκι και ένα στον Παρακάλαμο», σημείωσε.

Μεγαλύτερη κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης
Στο μεταξύ, οι εξαιρετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, που δεν έχει… μυρίσει ακόμη το χειμωνιάτικο αέρα, έχουν επηρεάσει την διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, με τις παραγγελίες πάντως να σημειώνουν ανοδική τροχιά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Από τη μία η μικρή μείωση στην τιμή διάθεση που ξεκινά και στην περιοχή των Ιωαννίνων από 1,26 ευρώ και από την άλλη, η αύξηση των ορίων για τους δικαιούχους του επιδόματος, όπως και η προκαταβολή για να κάνουν τις παραγγελίες τους, έχουν λειτουργήσει θετικά ως προς την αύξηση της ζήτησης.
«Το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει στις μεγάλες πολυκατοικίες, όπου δεν είναι εύκολο να υπάρξει συνεννόηση. Στις μικρότερες πολυκατοικίες όμως, ειδικά στις οικογενειακές, όπου μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα, παρατηρείται μία διαφορετική, προς το καλύτερο, αντιμετώπιση και πολλές από αυτές, που δεν έβαλαν πετρέλαιο πέρυσι, έχουν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους», τόνισε ο κ. Κολόκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: