Ευρωπαίοι κυνηγοί εξημέρωσαν τους πρώτους σκύλους;

Νέα δεδομένα
Νέα δεδομένα για το πότε, πού και με ποιον τρόπο οι άγριοι λύκοι άρχισαν να... μεταμορφώνονται στους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου δημιουργεί μία νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ευρωπαίοι κυνηγοί ήταν αυτοί που «δάμασαν» τους πρώτους σκύλους και μάλιστα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Η καταγωγή των εξημερωμένων σκύλων αποτελούσε εδώ και αιώνες θέμα έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των επιστημόνων. Ορισμένοι διατύπωναν την άποψη ότι άνθρωποι και λύκοι εξελίχθηκαν μαζί και μέσω αυτής της συμβίωσης ανοίχτηκε ο δρόμος για την εμφάνιση των πρώτων σκύλων, οι οποίοι βοηθούσαν κυνηγούς.
Μια δεύτερη θεωρία ήταν ότι η άνθηση της γεωργίας ευνόησε την εξέλιξη των σκύλων όπως τους ξέρουμε σήμερα καθώς οι λύκοι πλησίαζαν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους, τρεφόμενοι με τα «αποφάγια» τους, μέχρι που σταδιακά εξοικειώθηκαν και τελικά ενσωματώθηκαν στις κοινότητες και στην καθημερινότητά τους.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τούρκου, στη Φινλανδία, και της Καλιφόρνια συνέκριναν τις γενετικές ακολουθίες πολλών αρχαίων λύκων και σκύλων με υλικό από σημερινά ζώα. Με έκπληξη εντόπισαν τις ρίζες των σκύλων στην Ευρώπη - σε αρχαίους σκύλους, οι οποίοι ζούσαν στην ήπειρο προτού αφανιστούν- και όχι στην Ασία ή στη Μέση Ανατολή, όπως έλεγε η επικρατέστερη έως σήμερα θεωρία.
Επιπλέον, οι σκύλοι φαίνεται πως έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 20.000 - 30.000 χρόνια και όχι 15.000 χρόνια, όπως πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες.
Η ανακάλυψή τους ενισχύει την πρώτη θεωρία για την εξέλιξη των σκύλων. «Εάν η εξημέρωση ήταν απόρροια της σχέσης με τους κυνηγούς-συλλέκτες, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αρχικά οι λύκοι εκμεταλλεύονταν τα κουφάρια που οι άνθρωποι άφηναν πίσω τους -ένας φυσικός ρόλος για κάθε μεγάλο σαρκοφάγο ζώο- και με την πάροδο του χρόνου ήρθαν πιο κοντά στον άνθρωπο μέσα από μια παράλληλη εξελικτική διαδικασία», εξήγησε στον Independent ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρόμπερτ Γουέιν.
Η χαρτογράφηση της εξελικτικής πορείας των σκύλων έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών μελετών. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η δυσκολία διαχωρισμού των λειψάνων αρχαίων σκύλων από αυτά των λύκων, ενώ οι συχνές διασταυρώσεις περιπλέκουν κι άλλο το ζήτημα. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Science, έχουν ήδη διχάσει την επιστημονική κοινότητα με ορισμένους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ίδια ομάδα είχε παλαιότερα δημοσιεύσει εργασία, στην οποία ανέφερε τη Μέση Ανατολή ως τόπο καταγωγής των εξημερωμένων σκύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: