Στόχος η ένταξη της Νικόπολης στον κατάλογο της UNESCO

Για την εντατικοποίηση των διαδικασιών υποβολής του φακέλου ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας από την πόλη της Πρέβεζας.
Ο κ. Τζαβάρας έθεσε στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην υποβολή του φακέλου, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση των περιουσιών που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, ο οποίος εκτείνεται σε μία τεράστια έκταση.

Το ζήτημα των περιουσιών πρόκειται να επανεξεταστεί όπως ανέφερε, ενώ μετά την επίσκεψή του στα βυζαντινά και ρωμαϊκά μνημεία της περιοχής χαρακτήρισε την ανάδειξη των μνημείων αυτών ως αφετηρία ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.
«Βρίσκομαι σήμερα στη Νικόπολη προκειμένου να δω από κοντά το βαθμό εξέλιξης των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, γιατί η πρώτη φροντίδα του υπουργείου είναι να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό απορρόφησης των κονδυλίων. Πρώτο καθήκον δικό μου και του υπουργείου είναι να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.
Πραγματικά αισθάνομαι γεμάτος από εθνική υπερηφάνεια γιατί υπάρχει εδώ ένας πλούτος, ένας τόπος που προνομιακά η ιστορία τον έχει προικίσει.
Και η ανάδειξη αυτών των μνημείων είναι αφετηρία ανάπτυξης της περιοχής. Βλέπω να έρχονται πολύ δυνατές φάσεις ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τζαβάρας ξεναγήθηκε στο αρχαίο θέατρο και στο ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης, όπου πραγματοποιούνται εργασίες. Γι’ αυτές ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης Κωνσταντίνο Ζάχο ενώ συνοδεύονταν και από την Έφορο αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη καθώς και την προϊσταμένη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.
Τον υπουργό συνόδευαν ακόμη ο Βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Φωτο: Ηλίας Μάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: