Ερώτηση για τη μη απόδοση από τις τράπεζες του ποσού των 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο

Αντ. Μπέζας: Υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους θα πρέπει να τηρούνται από όλους χωρίς εξαιρέσεις και διακριτική μεταχείριση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βλάχος, Γ. Κασαπίδης, Γ. Κοντογιάννης, Ν. Σταυρογιάννης, Θ. Σολδάτος και Γ. Ορφανός, για τη μη απόδοση από τις τράπεζες του ποσού των 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με βάση το ν. 3723/2008.

Οι Βουλευτές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους θα πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις από τις τράπεζες, και ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε καμία οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς το κράτος μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα μέτρα εις βάρος των πολιτών. Παράλληλα, ζητούν να πληροφορηθούν αν υπάρχουν και άλλες προμήθειες, πέραν των 555 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο λόγω κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα, αναφέρουν:
«Όπως είναι γνωστό, ο ν. 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, προέβλεπε την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες μέχρι του ποσού των 15 δις ευρώ καθώς και την έκδοση προνομιούχων μετοχών μέχρι του ποσού των 5 δις ευρώ, τις οποίες αναλάμβανε το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αυξήσουν οι τράπεζες το μετοχικό τους κεφάλαιο.
Για τις προνομιούχες μετοχές προβλεπόταν προμήθεια (σταθερή απόδοση) 10%, όπως επίσης προμήθεια προβλεπόταν και για την παροχή των εγγυήσεων, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα οι επικεφαλής της τρόϊκα ζήτησαν να μην δοθεί από τις τράπεζες το ποσό των 555 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν στο Δημόσιο λόγω της κεφαλαιακής ενίσχυσης 5 δις που έλαβαν μέσω προνομιούχων μετοχών σύμφωνα με τον ν. 3723/2008, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό έχει εγγραφεί ως δημόσιο έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και η ξαφνική αφαίρεσή του δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εκτέλεσή του.
Επειδή οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους θα πρέπει να τηρούνται από όλους χωρίς εξαιρέσεις και διακριτική μεταχείριση και επειδή οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να αντικατασταθούν με άλλα «ισοδύναμα» μέτρα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.Ποιές τράπεζες έχουν κάνει χρήση των μέτρων που προβλέπει ο ν. 3723/2008 και με ποια ποσά;
2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό και ποιά τα ποσά ανά τράπεζα, των προμηθειών του ν. 3723/2008 που προβλέπεται να αποδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο και πότε έπρεπε να είχαν αποδοθεί;
3. Ποιες τράπεζες έχουν εκπληρώσει τις απορρέουσες από το συγκεκριμένο νόμο υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο και ποιες όχι και για ποια έτη;
4. Υπάρχουν άλλες προμήθειες που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο λόγω περαιτέρω κεφαλαιακής τους ενίσχυσης και πόσες είναι αυτές συνολικά και ανά τράπεζα;».


Δεν υπάρχουν σχόλια: