Αρρώστησαν τα πλατάνια στη Θεσπρωτία

Από μεταχρωματικό έλκος έχουν προσβληθεί τα πλατάνια στο Νομό Θεσπρωτίας, ασθένεια που παρουσιάζεται με νέκρωση κλάδων και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και σε άλλα είδη χλωρίδας. Το δασαρχείο προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους, πιστοποίησε την ασθένεια και ζητά κυρίως από τον αγροτικό πληθυσμό την λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Η διάδοση της ασθένειας, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, μπορεί να γίνει με εκσκαπτικά και γεωργικά μηχανήματα και πάσης φύσεως εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές. Συχνός τρόπος διασποράς του παθογόνου είναι με εργαλεία, ειδικότερα με πριόνια, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταφέρουν το μύκητα με την μορφή μολυσμένου πριονιδιού ή σπορίων όταν κόβονται προσβεβλημένα δένδρα.
Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν νέες εστίες προσβολής, που είχαν ξεκινήσει από δένδρα, στα οποία είχαν κοπεί κλάδοι με εργαλεία που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα. Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων χώματος ή προσβεβλημένου ξύλου από τα μηχανήματα μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια σε νέες περιοχές.
«Η διασπορά της ασθένειας μπορεί να περιοριστεί με τη λήψη προληπτικών φυτοπροστατευτικών μέτρων. Παρακαλούνται όσοι εμπλέκονται με οιοσδήποτε τρόπο σε οποιουδήποτε είδους επεμβάσεις που αφορούν άτομα πλατάνου να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας ώστε να υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση (π.χ. απολύμανση των μηχανημάτων ή των εργαλείων) για αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας και περιορισμό της στις υπάρχουσες εστίες μόλυνσης.
Η Υπηρεσία μας θα προβεί στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και στην έκδοση Δ.Α.Δ σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η υλοτομία και η κλάδευση φυτών πλατάνου σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας» καταλήγει το σχετικό έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: