Αλλάζουν οι περιορισμοί για τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων

Απαγόρευση 15 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών

Σε αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές προχώρησε χθες το ΕΣΡ δίνοντας στη δημοσιότητα νέες διευκρινιστικές διατάξεις για την Οδηγία που ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από τα ηλεκτρονικά μέσα.


Ειδικότερα και όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, το Συμβούλιο μετά από σχετική διευκρίνιση που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, προχώρησε στην απαγόρευση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, 15 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο πριν από περίπου μια εβδομάδα, στην Οδηγία που είχε εκδώσει αρχικά, όριζε ότι η απαγόρευση για τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, ίσχυε μόνο για την παραμονή των εκλογών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι με τη νέα ρύθμιση, εκτός από το χρονικό διάστημα απαγόρευσης το οποίο διευρύνεται, εισάγεται και μια καθολική απαγόρευση, σε ό,τι αφορά τις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, την ημέρα των εκλογών μπορούν να δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης -δεδομένου ότι αφορούν τις ήδη διεξαχθείσες εκλογές-, δεν μπορούν ωστόσο να παρουσιαστούν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου για την αναμέτρηση της Κυριακής που θα ακολουθήσει.

Λοιπές διευκρινίσεις

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Ιωάννης Λασκαρίδης, το Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση των διευκρινιστικών διατάξεων απαντώντας σε ερωτήματα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Ειδικότερα διευκρίνισε ότι δεν θεωρείται ως εμφάνιση υποψηφίου, η στιγμιαία αναφορά η απεικόνισή του εφόσον δεν μεταδίδεται συνέντευξη του, δήλωση ή ομιλία του, ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι η μετάδοση μιας εκπομπής με υποψηφίους σε επανάληψη, νοείται ως δεύτερη εμφάνιση τους ανεξάρτητα από την ώρα μετάδοσης της εκπομπής.

Επίσης και όσον αφορά τα διαφημιστικά μηνύματα των συνδυασμών, επιτρέπεται μνεία μόνο στον αρχηγό του συνδυασμού και όχι στα άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτόν.

Εξάλλου και σχετικά με το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλει το διαδίκτυο, το ΕΣΡ, δήλωσε αναρμόδιο, επισημαίνοντας ότι ο ελεγκτικός του ρόλος, περιορίζεται στο τυχόν ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα που παρέχεται μέσω ευρυζωνικών δικτύων. Ως εκ τούτου, το οπτικοακουστικό περιεχόμενο των διαφόρων ιστοσελίδων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

Πανόπτης

Διευκρινίσεις, εξάλλου έδωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ σχετικά με τη λειτουργία του Πανόπτη, του μηχανήματος που καταγράφει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι αρχές της ισότιμης προβολής των υποψηφίων και των συνδυασμών.

Ειδικότερα ο κ Λασκαρίδης, υπενθύμισε ότι το μηχάνημα δεν καλύπτει τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, γιατί δεν υπάρχει υποδομή για κάτι τέτοιο, ενώ τόνισε ότι το μηχάνημα, λειτουργεί κανονικά, καταγράφοντας το πρόγραμμα των σταθμών.
Σε ότι αφορά τις δυνατότητες διατήρησης αρχειακού υλικού, ανέφερε ότι αυτές περιορίζονται στις 20 ημέρες, ωστόσο στόχος του Συμβουλίου είναι ο χρόνος αυτός να διευρυνθεί.

Με αφορμή πρόσφατη απώλεια καταγραφής που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, δήλωσε ότι πλέον το Συμβούλιο γνωρίζει το πρόβλημα και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην συμβεί ξανά στο παρελθόν.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Πανόπτης, εγκαταστάθηκε στο ΕΣΡ, πριν από μερικά χρόνια και βάσει αυτού γίνονται οι μετρήσεις που αφορούν στο χρόνο προβολής των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας την τελευταία διετία. Με τον Πανόπτη, καταγράφηκε η προβολή των κομμάτων στις περσινές βουλευτικές εκλογές και βάσει των αποτελεσμάτων που εξέδωσε επιβλήθηκαν οι όποιες κυρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: