«Συγχαρητήρια, μας εντυπωσιάσατε»

Θερμά λόγια και εγκώμια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον κ. Γ. Παπανδρέου χθες στον Λευκό Οίκο

Περίσσεψαν χθες τα εγκώμια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ασκεί για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να βγει η χώρα από την κρίση. Κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, δέχθηκε τα θερμά του συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά και τους επαίνους του για τη σκληρή δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα.


«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στον σωστό δρόμο» τόνισε ο κ. Μπάιντεν, για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο».

«Είσαστε στον σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια» ανταπάντησε ο κ. Μπάιντεν, καλωσορίζοντας τον κ. Παπανδρέου στο Οβάλ Γραφείο. Τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία και μια δήλωση εκτός προγράμματος μπροστά στις κάμερες.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 45 λεπτά και κράτησε πάνω από μία ώρα, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων από την οικονομία ως το Μεσανατολικό, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η διεθνής οικονομία. «Η κρίση ξε κίνησε από μας, εμείς φταίξαμε πρώτοι» παραδέχτηκε ο κ. Μπάιντεν. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν αρκετή ώρα για την αποτελεσματικότητα του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Και συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής συζήτησαν για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στον αμερικανό αντιπρόεδρο τις εντυπώσεις του από τις συναντήσεις του με τους κκ.

Μαχμούντ Αμπάς και Βενιαμίν Νετανιάχου .

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Είναι η γειτονιά μας και έχουμε ενδιαφέρον για την ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Δεν ζητούμε να είμαστε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Μπορούμε όμως να διευκολύνουμε τις διαδικασίες εξαιτίας των σχέσεων παραδοσιακής φιλίας που έχουμε με πολλές χώρες στην περιοχή.Η Ελλάδα είναι μια ήπια,μετριοπαθής δύναμη που προσπαθεί για την ειρήνη και τη συνεργασία και αυτό μας δίνει ισχυρή αξιοπιστία» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε επίσης τις εντυπώσεις του από τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Συζήτηση για Σκόπια και Κυπριακό
Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για την Κύπρο και τα Σκόπια και ο Πρωθυπουργός του επισήμανε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Δ. Χριστόφια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. «Η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες στο θέμα αυτό γιατί είναι δύναμη κατοχής» σημείωσε. Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση για να διευθετηθεί το ζήτημα και αναμένει την ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά.

«Ηταν μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση, η οποία δείχνει στα λόγια και στην πράξη τη στενή συνεργασία των δύο χωρών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Ο κ. Μπάιντενγνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά θέματα και διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ομογένεια» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρώην γερουσιαστή Αλ Σίμπσον. Πρόκειται για τον συμπρόεδρο της επιτροπής Αμερικανικού Χρέους, στον οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα ανέθεσε να συντάξει μια έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Το απόγευμα είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι. Εν συνεχεία, συναντήθηκε με τον πανίσχυρο πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μαξ Μπάουκους.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Εconomic Club, του σημαντικότερου οικονομικού φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

Το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτόν τον μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Νταβούτογλου: Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Δ ιάλεξη στα... σκαλιά του Λευκού Οίκου για το πώς μπορεί να επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό, έκανε προχθές το βράδυ στους έλληνες δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου (φωτογραφία). Οι απεσταλμένοι των ελληνικών ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη περίμεναν έξω από τον ΟΗΕ τον υπουργό Εξωτερικό κ. Δ. Δρούτσα για μια άτυπη ενημέρωση, αλλά από μπροστά τους πέρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ. Χαιρέτησε πολύ φιλικά αλλά δεν σταμάτησε. Λίγα λεπτά αργότερα τον ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν ούτε στους τούρκους δημοσιογράφους. O ελληνικός Τύπος όμως είναι εξαιρετική περίπτωση» είπε χαμογελώντας και άρχισε τα... μαθήματα.

Οπως είπε, αν λυθεί το Κυπριακό μπορεί να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μια νέα οικονομική ζώνη, ένας οικονομικός ορίζοντας προς όφελος όλων. «Κάναμε βήματα στο παρελθόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλα στο μέλλον αν οι φίλοι Ελληνοκύπριοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και διδαχτούν από το παρελθόν και αυτή τη φορά πουν “ναι” στην ειρήνη, θα προχωρήσει το Κυπριακό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση,η οποία έλαβε ψήφο υπέρ της σταθερότητας.Η Ελλάδα έχει ισχυρή κυβέρνηση.Δύο ισχυρές κυβερνήσεις με καλές προθέσεις μπορούν να κάνουν θαύματα» .

* Την πολιτική βούληση αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ επανέλαβε στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι τα μηνύματα που παίρνει από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από την κοινή γνώμη των Σκοπίων συγκλίνουν υπέρ της επίλυσης του θέματος. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η σκοπιανή ηγεσία έχει χάσει πλέον τις ψευδαισθήσεις που μπορεί να διατηρούσε ως πέρυσι τον Οκτώβριο, ότι θα μπορούσε να βρει συμμάχους που θα ασκούσαν πιέσεις στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Και συνειδητοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αλλά και η ατλαντική προοπτική της περνούν μέσα από τη λύση του ονόματος.

«Δεν υπάρχει για την πΓΔΜ σχέδιο Β» ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή. «Η πρόταση της Ελλάδας είναι έντιμη,δεν φέρνει σε δύσκολη θέση τα Σκόπια και έχει γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα» συμπληρώνει η ίδια πηγή. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει μεταδώσει το μήνυμα ότι όποτε είναι έτοιμη η ηγεσία της γειτονικής χώρας να έρθει και να κλείσει η συμφωνία. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια βούληση από την πλευρά τους, ίσως γιατί φοβούνται ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: