Νέα δομή για τις αιρετές Περιφέρειες με άγνωστες οργανικές θέσεις εργασίας

Έξι Γενικές Διευθύνσεις χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των οργανικών θέσεων εργασίας, περιλαμβάνουν τα σχέδια των 13 προεδρικών διαταγμάτων για τους οργανισμούς των αιρετών περιφερειών του Καλλικράτη που παρέδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προς διαβούλευση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.
Οι υπηρεσίες των νέων περιφερειών διαρθρώνονται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι περιφερειακές υπηρεσίες θα αναπτυχθούν στο επίπεδο της περιφερειακής ενότητας και θα υπάγονται σε οργανική μονάδα της Κεντρικής υπηρεσίας.
Η κεντρική υπηρεσία κάθε περιφέρειας θα περιλαμβάνει:
Γραφείο Περιφερειάρχη.
• Γραφεία Αντιπεριφερειαρχών.
• Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εσωτερικής Λειτουργίας.
• Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
• Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.
• Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.
• Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδομών.
• Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ευεξίας.
Παράλληλα σε κάθε περιφέρεια θα λειτουργεί αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου, αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας, γραφείο τύπου και νομική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση θεσμοθετείται η λειτουργία Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η οποία θα διαθέτει τα τμήματα, Διαφάνειας, Συλλογικών Οργάνων, υποστήριξης Συστημάτων Φορέα, υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων και Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη.
Η συγκεκριμένη διεύθυνση θα αναλάβει την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των ατομικών και κανονιστικών πράξεων της Περιφέρειας για τη διαφάνεια και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών καθώς και θα σχεδιάζει και θα εκτελεί έργα πληροφορικής με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου.
Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι
Με μια πρώτη ανάγνωση οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες θεωρούν ότι ο νέος οργανισμός των Περιφερειών βρίσκεται στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης των υπηρεσιών και φοβούνται πως θα υπάρξει πλεόνασμα προσωπικού το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να μετακινηθεί σε άλλα αντικείμενα και σε άλλες περιοχές.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Ηπείρου Θανάσης Ράτσικας χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τεχνικών υπηρεσιών, όπου σήμερα εργάζονται υπάλληλοι της Περιφέρειας και των Νομαρχιών.
Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο κ. Ράτσικας, διογκώνονται οι γενικές διευθύνσεις των Περιφερειών, ενώ τα οικονομικά των νέων δήμων, όπου θα μετακινηθούν υπάλληλοι των σημερινών Νομαρχιών και Περιφερειών δεν είναι διασφαλισμένα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τους εργαζόμενους στις ΤΥΔΚ, όπως σημείωσε ο κ. Ράτσικας, αλλά και γενικότερα υπάρχει μια επιφυλακτικότητα ως προς τις μετατάξεις του Καλλικράτη.
«Έπρεπε να προηγηθεί η συγκρότηση των οργανισμών και μετά να γίνουν οι μετατάξεις των υπαλλήλων. Όπως λένε από το υπουργείο, παρά την δυνατότητα εθελούσιας έως το τέλος του 2010 θα γίνουν και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Επομένως γιατί δόθηκε η δυνατότητα της επιλογής χωρίς μάλιστα να υπάρχει μια σοβαρή μελέτη για την οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών και τον αριθμό των υπαλλήλων που αυτές θα χρειάζονται. Ίσως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα όπως ρουσφέτια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2427:2010-09-21-21-29-32&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: